UniCredit nagradio najbolje projekte iz područja financijske tehnologije

UniCredit nagradio najbolje projekte iz područja financijske tehnologije
Fotolia

U sklopu UniCreditovog trećeg po redu godišnjeg događanja Appathon ovog je tjedna održan pokazni dan. Više od 190 timova iz cijele Europe sudjelovali su u natjecanju u programiranju iz područja financijske tehnologije, koje se po prvi put u cijelosti održavalo na internetu. Appathon 2016 organizirao je UniCredit u suradnji sa svojom podružnicom Business Integrated Solutions koja služi kao globalna uslužna kompanija UniCredit grupe.

Od 70 odabranih timova iz 26 europskih zemalja, deset ekipa izabrano je kako bi predstavile svoje projekte na završnom natjecanju u Milanu. U kategoriji Digitalno plaćanje u skladu s direktivom PSD2 od prijavljenih 68 ekipa svoja je rješenja prikazalo četvero finalista, dva tima iz Irske te po jedan iz Italije i Latvije. U segmentu Digitalni novčanik od 68 aplikacija također su izabrana četiri finalista koji su došli iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Za kategoriju Trenutna isporuka kompleksnih informacija korištenje Big Data analitike prijavilo se 56 ekipa, a u finalu su svoje aplikacije predstavili tim iz Italije i sastav iz Rusije.

Nakon što je svaki tim predstavio svoj projekt, njihovu je aplikaciju ocijenio žiri koji se sastojao od viših menadžera UniCredita i tvrtke UniCredit Business Integrated Solutions. Primijenjujući šest kriterija prilikom ocjenjivanja svake aplikacije, tehnologiju, stupanj završenosti, inovaciju, izvedivost, temu i relevantnost u pogledu aplikacijskog programskog sučelja, u končnici su izabrani najbolji radovi.

Prvu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća eura osvojio je tim SDBA iz Irske za aplikaciju "Smartbanking" koja korisnicima predlaže kako uštedjeti novac na temelju njihovih kupovnih navika, računa, putovanja i drugih troškova. Drugu nagradu, dvije karte za događaj Finovate London 2017, osvojio je Sedicii, tim iz Irske koji je razvio rješenje koje štiti povjerljive podatke prilikom internetskih transakcija. Treću nagradu, uređaj za virtualnu stvarnost, osvojila je talijanska ekipa All Industries koja je razvila "TalkForce", digitalnog financijskog asistenta koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi korisnicima omogućio niz radnji, od provjere stanja na računu do plaćanja putem interneta.