Umjetnu inteligenciju ne zanima čovjek

Umjetnu inteligenciju ne zanima čovjek
Fotolia

Vodi se veliki broj rasprava oko toga prijeti li nam opasnost od umjetne inteligencije. Vodeći znanstvenici i tehnološki stručnjaci, kao što su Elon Musk i Stephen Hawking, upozoravaju kako će doći vrijeme kada ćemo morati potpisati predaju pred umjetnom inteligencijom.

Teoretičar Benjamin H Bratton piše kako se ljudi previše brinu oko toga kako će ih umjetna inteligencija ubiti, jer strojeve uopće neće biti previše briga za čovjeka. Benjamin H Bratton napominje kako bi trebali početi razmišljati o umjetnoj inteligenciji kao o nečemu što je više od slike ljudske inteligencije.

Naše razmišljanje je ograničeno i glupo, tvrdi ovaj teoretičar. Možda bi se moglo dogoditi da svi zajedno živimo u nekoj zajednici, no to su već futuristička maštanja, napominju analitičari. Uglavnom, nitko ne zna kako bi izgledao taj trenutak kada bi umjetna inteligencija zavladala Zemljom.

Razvoj tehnologije postaje sve brži, a uskoro možemo očekivati automobile koji će upravljati bez naše pomoći. Umjetna inteligencije je tu oko nas i svakim danom napreduje, a na nama ostaje da odlučimo hoćemo li se bojati ili prihvatiti.