Umjetnički rad visok 12 metara na pročelju zgrade tvrtke CROZ

Umjetnički rad visok 12 metara na pročelju zgrade tvrtke CROZ
CROZ

Umjetnički rad grafičarke Helene Klakočar postavljen je na pročelje zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu. To je prvo od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i spomenute tvrtke u razdoblju od godinu dana. Tijekom tri mjeseca ljudi će kroz taj rad vidjeti važnost harmonije ekologije i tehnološkog napretka koja je prikazana na plakatu dimenzija 12 x 4,80 metara.

„Svjesni važnosti uloge gospodarskog sektora u borbi protiv negativnih klimatskih promjena i u danima kada se održava One planet summit u Parizu, ovim putem dajemo naš doprinos. Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. To smo postigli inkluzijom umjetnika u poslovno okruženje kroz suradnju s HDLU. Helenin rad koji prikazuje harmoniju prirode i tehnologije me oduševio i s nestrpljenjem očekujem ostala likovna rješenja koja će nastati u sklopu ove suradnje“, izjavio je predsjednik uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić.

Klakočar u svom radu propituje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Kaže da, premda nemamo odgovore na pitanja o tomu što nosi tehnologija budućnosti, napredak treba prihvatiti, ali i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak.

Ujedno je dodala da umjetnici danas mogu vizualizirati promjenjive odnose u današnjici pomoću različitih umjetničkih strategija te da, koristeći virtualni svijet i uvodeći ga u vezu s realnošću ili pomoću narativnih metoda, trebaju prikazati stranputice na kojima se čovječanstvo može naći.