Umjetna inteligencija ili „prizivanje demona“

Umjetna inteligencija ili „prizivanje demona“
Fotolia

Glavni čovjek SpaceX i Tesla Motors, Elon Musk, podržava tehnološki napredak, no boji se umjetne inteligencije. Na MIT simpoziju izjavio je kako čovječanstvo treba biti u strahu od umjetne inteligencije i kako bi stvari mogle završiti kao u Terminatoru i Matrixu.

Naglašava kako umjetna inteligencija predstavlja „našu najveću egzistencijalnu prijetnju“ i da je poigravanje s AI srodno „prizivanju demona“.

„Moramo biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom, treba nam neki regulatorni nadzornik na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pitate se zašto? Zato da budemo sigurni da ne činimo neke gluposti, a da se poslije kada bude kasno ne lupamo po glavi.“, zabrinuto je izjavio Elon Musk.

Inače, ovo nije prvi puta da je Elon Musk pun strahova o umjetnoj inteligenciji, jer je tijekom ljeta izjavio za CNBC kako je radi o potencijalno opasnoj stvari, a film Terminator bi mogao uskoro postati stvarnost.

Tko zna što mu se sve mota po glavi, no njegove riječi imaju veliki značaj jer se radi o utjecajnoj osobi u tehnološkim krugovima. Tko zna što sve možemo očekivati u budućnosti, no dok vam ne pokuca neki Terminator na vrata, mirno spavajte.