Umjetna inteligencija i naša budućnost

Umjetna inteligencija i naša budućnost
Fotolia

Zamislite da ste putnik u futurističkom automobilu koji obavlja sve funkcije umjesto vas. Automobil vas vozi od jednog mjesta na drugo bez da upravljate komandama, komunicira s vama, automatski podešava željenu temperaturu u autu, pali svjetla kada se spusti mrak, podešava način vožnje kada ulazite u rotor i slično. Da, za tako nešto treba nam tehnologija koja u sebi sadrži umjetnu inteligenciju.

AI (artificial intelligence) bi trebala misliti i rezonirati na način kako to radi živi organizam te se adaptirati i razvijati sa svojom okolinom. Kako bi umjetna inteligencija zaživjela na svoj pravi način, potrebno je unaprijediti procese koji se oslanjaju na prepoznavanje razlike između umjetne i virtualne inteligencije te načina na koji će AI biti integrirana u živote korisnika.

Virtualna inteligencija je kontrolirana i predvidljiva, a AI mora biti upravo suprotno. Virtualna okruženja danas su potpuno ovisna o upravljanju sa ljudske strane. Ljudi postavljaju parametre i kontroliraju virtualno okruženje i takva je tehnologija korisna u rješavanju stvarnih problema, ali ona nije samosvjesna i limitirana je u svojim mogućnostima.

Treba još puno raditi na tome da se umjetna inteligencija razvije u punom smislu riječi i maknuti barijere od iracionalnog straha u vezi istraživanja i razvoja AI.