Uhićen nasljednik konglomerata Samsung

Uhićen nasljednik konglomerata Samsung
Fotolia/ilustracija

Rano jutros u Seoulu je uhićen Jay Y. Lee, potpredsjednik Samsung grupacije i nasljednik najvećeg korejskog konglomerata. Lee je uhićen nakon što su istražitelji na sudu potvrdili kako imaju dokaze da je sudjelovao u potkupljivanju i pronevjeri, skandalu koji je potresao vrh južnokorejske politike.

Kada se uzmu u obzir sudske i pravne procedure presuda bi mogla biti izrečena za tek godinu i pol. Sud je donio odluku o uhićenju zbog mogućeg utjecaja na dokaze i svjedoke, kao i zbog mogućnosti da Lee pobjegne iz države. Za Samsung, koji je već uzdrman nekolicinom skandala u proteklih godinu i pol, ovo će biti još jedan snažan udarac.

Istražitelji pokušavaju dokazati kako je potpredsjednik Samsunga bio umiješan u prevaru, vrijednu oko 38 milijuna američkih dolara, od koje je trebao profitirati prijatelj predsjednice Koreje Park Geun-hye, a sve u zamjenu za dobivanje potpore vlasti za Leejevo preuzimanje vođenja konglomerata. Tužitelji tvrde da je on plaćao prijateljima predsjednice kako bi osigurao dolazak na čelo kompanije koju je osnovao njegov djed.

Nakon što je propao pokušaj pritvaranje Leeja u siječnju, kada tužiteljstvo nije donijelo dovoljno dokaza sudu, ovog tjedna akcija se ponovno rasplamsala. Lee je pozvan na saslušanje u ponedjeljak te je odgovarao na pitanja istražiteljima punih 15 sati. Glasnogovornik posebnog istražiteljskog tima rekao je kako su uspjeli doći do dokaza da je Lee ostvario zaradu kriminalnim radnjama te je profit skrivao u drugim državama.

Istraga čelnika Samsunga dio je veće akcije u kojoj je se istražuje umiješanost nekoliko velikih korejskih tvrtki koje su podmićivale osobe bliske predsjednici kako bi stekle naklonost vlasti u donošenju odluka. Slučaj je politički snažno potresao Južnu Koreju, a predsjednica Park je opozvana s funkcije čelnice države.