Učenjem novih jezika doslovno ćemo gledati svijet drugačije

Učenjem novih jezika doslovno ćemo gledati svijet drugačije
Fotolia

Sveučilište Lancaster u Velikoj Britaniji napravilo je istraživanje fokusirano na dvojezičnost, odnosno značenje razumijevanja više od jednog jezika. Zaključak je da to otvara vidike i pomaže shvatiti svijet na jedan potpuno drugačiji način.

Naravno, engleski jezik govori se u cijelom svijetu i ovo istraživanje zato je prvenstveno bitno za englesko govorno područje, ne i ostatak svijeta gdje je engleski već desetljećima drugi jezik i mnogi se njime koriste. Ali, sve navedeno itekako se može primijeniti i na neenglesko govorno područje.

Psiholingvist Panos Athanasopoulos vodio je istraživanje i naveo da su okrenuli cijelu postavku i debatu naglavačke. Doslovno. Teorija kaže da kad osoba priča više od jednog jezika ima drugačiji um, ali Panos Athanasopoulos i njegovv ti odlučio je pokazati da osoba koja priča više od jednog jezika ima dva uma u jednom.

Kako bi to potvrdili, proučavali su one koji govore samo jedan jezik, njemački ili engleski. A uz njih su pratili one koji govore oba. Shvatili su da se oni koji govore engleski jezik fokusiraju na rješavanje određenih situacija u samom tijeku događanja tih sitacija, a oni koji govore njemački vole odrediti početak, sredinu i kraj događaja.

Primjerice, osoba koja govori njemački će za istu scenu reći da čovjek izlazi iz kuće i odlazi u trgovinu, a osoba koja govori engleski će reći da osoba hoda, bez da naglasi otkud je izašla i kamo ide, koncentriraju se samo na trenutna događanja pred sobom.

- Kad govorite dva jezika, imate dva pogleda na sve, a to je sjajna stvar i uvelike pomaže u svakodnevnici. To je kao slušanje glazbe, ako govorite jedan jezik onda je to kao da imate uključen mono, a uz dva jezika imate stereo - rekao je Panos Athanasopoulos.

ScienceMag objavio je istraživanje i zajednicu je zaintrigiralo pa će se voditi detaljnija istraživanja, neće se koncentrirati samo na engleski i njemački već na više jezika jer želja je otkriti koliko različitosti postoji i koliko toga se može ujediniti ukolik naučimo pričati određeni jezik uz naš materinji.