Učenici iz okolice Karlovca učili o tehnologiji putem videokonferenije s vršnjacima iz Engleske, Francuske i Taiwana

Učenici iz okolice Karlovca učili o tehnologiji putem videokonferenije s vršnjacima iz Engleske, Francuske i Taiwana

Radnim posjetom 60 učenika Osnovne škole Draganići iz Draganića i Osnovne škole Katarine Zrinske iz Krnjaka tehnološki naprednoj Osnovnoj školi Horvati u Zagrebu, koji je održan u organizaciji Microsofta Hrvatska, nastavlja se poticanje primjene novih tehnologija u hrvatskom obrazovnom sustavu. U učionici budućnosti Osnovne škole Horvati, predavanja su držali stručnjaci iz područja računarstva i interneta te učitelji iz škole.

Najzanimljivijom se pokazala radionica „Videokonferencija kao metoda učenja“ tijekom koje su učenici 3.,7. i 8. razreda OŠ Horvati, koji su sudjelovali u nizu videokonferencija s učenicima diljem svijeta, učenicima 5. i 6. razreda gostujućih škola pokazali kako su pomoću videokonferencija uspjeli nadići prostornu i vremensku barijeru, upoznati druge kulture i jezike te ostvariti zanimljiv i inovativan nastavni program.

U sklopu radionice je održana i videokonferencija s osnovnim školama iz Engleske, Francuske i Taiwana tijekom čega su učenici OŠ Horvati predstavili svoju školu te se upoznali sa školama iz spomenutih zemalja. Nakon upoznavanja, hrvatski učenici imali su priliku postavljati pitanja svojim vršnjacima o školskom sistemu i obrazovnom procesu tih zemalja te razlikama u odnosu na hrvatski kao i o svakodnevnim školskim aktivnostima.

Na ostalim interaktivnim radionicama učenici iz gostujućih škola učili su o sigurnosti na internetu te o korištenju videa u nastavi hrvatskog jezika, i to sve uz korištenje tehnologije tj. interaktivne ploče i tableta. Radionicu o osnovama programiranja održao je Hrvoje Šimić, jedan od osnivača Udruge Programerko koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece školske dobi. Djeca su o programiranju učila koristeći edukativnu igru 'Run Marco'.

Učenici Osnovne škole Horvati također su podijelili svoja iskustva u korištenju tehnologija u nastavi. Budući da ta institucija ima status Microsoft Showcase škole, odnosno infrastrukturno i nastavno tehnološki napredne obrazovne ustanove, učitelji su objasnili što čini showcase školu te koliko korištenje tehnologije znači djeci u mlađoj dobi i kako utječe na obrazovanje.