Uber u Zagrebu, ali samo za licencirane vozače

Uber u Zagrebu, ali samo za licencirane vozače
Fotolia ilustracija

Kako stvari stoje Uber se ipak morao prilagoditi i od danas u Zagrebu kreće sa svojom uslugom za koju sami tvrde kako će biti jeftinija od trenutne konkurencije na tržištu koja im čine uobičajene taxi usluge poput vozača koji su okupljeni u Radio Taxi Zagreb, Taxi Cameo ili pak Eko taxi. Naime, Uber je morao, barem za početak, regrutirati postojeće vozače taxi službi odnosno sve one sa standardnim licencama za prijevoz ali samo za područje Zagreba.

To zapravo znači da će Uber moći voziti na području Zagreba gdje ti vozači imaju licence kao i preuzeti putnika i voziti ga na druge destinacije, no zasad primjerice neće moći uzimati putnike u Međunarodnoj zagrebačkoj zračnoj luci  jer se ona nalazi na području grada Velike Gorice.

I dok su mnogi očekivali prosjede, ostaje da se vidi hoće li ih na kraju i biti u Zagrebu jer će očito Uber biti jednostavan način za taksiste da ga koristi mlađa populacija navikla na korištenje mobilnih aplikacija u svakodnevnom životu. Sigurno je da će prosvjeda i problema biti u zagrebačkoj zračnoj luci, na isti način kako su i drugi taksisti otjerani s Plesa, jer tamo „uzimanje“ putnika jedino mogu obavljati velikogorički taksisti. Mnogi se korisnici taxi usluga već godinama bune na cijene koje imaju velikogorički taksisti kod prijevoza od aerodroma do Zagreba ili na neku drugu destinaciju. Naime, ako taxi uzmete u Zagrebu i vozite se do zračne luke cijena je čak upola manja negoli da uzmete velikogorički taxi u suprotnom smjeru.

Uvođenjem u posao taksista s licencama riješen je i ključni prijepor oko dolaska Ubera na tržište, a to je poštivanje zakonskog okvira za pružanje prijevozničkih usluga s jedne strane, ali i s druge strane omogućavanje državi da kao i kod svih drugih poduzetnika naplati sve poreze i druga davanja na takvu uslugu.

Samo korištenje Ubera je vrlo jednostavno. Ono što je potrebno jest preuzeti aplikaciju za Android, iOS ili Windows operativni sustav, registrirati se, unijeti kreditnu karticu koja će koristiti za naplati i to na vrlo jednostavan način njezinim skeniranjem i unosom ključnih podataka. I to je to, možete prijateljima podijeliti i promo code za besplatnih 10 dolara i uživati u vožnji.