Uber nastavlja voziti u Londonu barem do travnja

Uber nastavlja voziti u Londonu barem do travnja
Fotolia

Sudbina Ubera u Londonu neće biti poznata do polovine sljedeće godine. Naime, sutkinja na tamošnjem sudu zakazala je ročište na osnovu Uberove žalbe za 30. travnja ili 25. lipnja, a postupak bi trebao trajati pet dana.

Spor protiv Ubera podigao je veliku prašinu te predstavlja ozbiljan udarac najvećem svjetskom startupu koji bi gubitkom dozvole u Londonu izgubio velik broj putnika i vozača. Odluka londonskog ureda za prijevoz ujedno je pokazala kako administrativna tijela pokušavaju doskočiti tehnološkim kompanijama koje žele na razne načine izbjegavati postojeću regulativu i kojima ujedno dovode radnike u nepovoljniji položaj.

Sutkinja Emma Arbuthnot također je rekla kako će sljedećeg tjedna održati još jedno saslušanje na kojem će odlučiti hoće li u suđenje uključiti predstavnike resornog sindikata i udruge taksista. Bude li odluka nepovoljna po američku kompaniju to bi im moglo zadati velik udarac, budući da je London njihovo najveće tržište izvan SAD-a. Iz Ubera su izvijestili javnost kako su uložili žalbu jer "žele nastaviti s pružanjem usluge za milijune korisnika u Londonu". Također su dodali kako su u stalnim i konstruktivnim pregovorima s uredom za prijevoz te da žele razriješiti nastale poteškoće.

Predstavnici udruge taksista žele se uključiti u slučaj kako bi sud čuo i njihovu stranu priče. Oko 12 tisuća vozača tradicionalnih crnih taksija smatra kako Uberov poslovni model tjera vozače da postanu "nelegalni plaćenici". Iz ureda za prijevoz nisu željeli komentirati slučaj prije nego on bude okončan. Uberu se, izgleda, ne piše dobro jer su u još dva slučaja u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubili na sudu zbog načina na koji su tretirali vozače.