CISEx završio s predavanjima za mlade o mogućnostima pokretanja vlastite ICT tvrtke

CISEx završio s predavanjima za mlade o mogućnostima pokretanja vlastite ICT tvrtke
Dražen Tomić

Jučer je u Zagrebu održano posljednje u nizu predavanja u organizaciji Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), u sklopu eSkills for Jobs inicijative. Predavanje je se fokusiralo na to „Kako prepoznati priliku za pokretanje vlastite ICT startup tvrtke“.

Serija ovih predavanja bila je namijenjena mlađoj populaciji, učenicima, studentima, ali i svima onima koji razmišljaju o tome kako svoju karijeru izgraditi u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Predavanja su pokušala predstaviti raznolike karijerne mogućnosti te ukazati na izazove i prilike pri pokretanju vlastite tvrtke. Dražen Oreščanin, predsjednik CISEx-a te vlasnik uspješne tvrtke Poslovna inteligencija, koja se bavi implementacijom analitičkih sustava i strateškim ICT konzaltingom, polaznicima je govorio o tome koje je pretpostavke potrebno zadovoljiti kako bi se osiguralo uspješno vođenje ICT tvrtke te koje su sve vještine potrebne da bi se takav pothvat i ostvario.

„Globalno tržište softvera vrijedno je oko 250 milijardi eura, a hrvatsko tržište softvera oko 200 milijuna eura. Velik je to prostor kojeg svojim inovativnim idejama možemo popuniti. Zašto razmišljati o pokretanju vlastite tvrtke i razvoju softvera? Zato jer su tu minimalna ulaganja u infrastrukturu - sve što je potrebno pojedincu da se pokrene jest računalo, znanje i puno dobre volje“, istakao je Dražen Oreščanin.

Predavanja su pobudila interes mlađe populacije te je kroz njih prošlo više od 120 polaznika, a prije Zagreba, održana su u Rijeci, Osijeku i Splitu. U svakom je gradu predavanje vodio uspješni ICT poduzetnik. Pa su tako u Rijeci polaznici slušali savjete Marina Bezića iz tvrtke Concero i Gorana Mrvoša iz tvrtke Infosit; u Osijeku Milana Puvaču iz tvrtke Ofir, a u Splitu Antonija Perić-Mažara iz tvrtke Locastic i Matea Peraka iz tvrtke Profico.

ICT sektor jedna je od propulzivnijih grana koja nudi zanimljive mogućnosti za razvoj profesionalne karijere, kao i odlične uvjete samozapošljavanja. Osim što se pojedincima otvaraju zanimljive karijerne mogućnosti, jačanje ICT struke stimulirajuće djeluje na cjelokupno gospodarstvo, bez koje danas ne možemo govoriti o inovativnosti i konkurentnosti.