U Zagrebu održana konferencija o primjeni umjetne inteligencije

U Zagrebu održana konferencija o primjeni umjetne inteligencije

Konferencija o praktičnoj primjeni umjetne inteligencije, nazvana AI2Future, u Zagrebu je okupila 250 sudionika koji su slušali niz prezentacija stručnjaka. Glavni fokus događaja bio je na poslovnoj budućnosti AI rješenja u Hrvatskoj.

Teme su bile razne, od primjene AI-a za razvoj konverzacijskih agenata i kako ih primijeniti kao zamjenu za ljudske agente u prodaji, do priče o tome hoće li uskoro odvjetnike zamijeniti inteligentne mašine. Prvo predavanje, upravo na temu chat botova, održao je Bernardo Magnini iz talijanske tvrtke FBK. On je istaknuo da njegova kompanija postiže obećavajuće rezultate za primjene kao što su automatizirani help deskovi, osobni pomoćnici te slični poslovni procesi.

Sljedeće predavanje ponudilo je uvid u primjenu umjetne inteligenciju u tražilicama unutar web-siteova. Na tom području radi 904LABS iz Nizozemske, a jedan od osnivača, Manos Tsagkias, bio je jedan od glavnih predavača na konferenciji te je predstavio razvoj tog područja u spomenutom predavanju. Mark Torr iz Microsofta pojasnio je kako u njegovoj kompaniji AI zauzima važno mjesto posljednjih nekoliko godina.

Njemački stručnjak Thorsten Gressling održao je predavanje o tome kako AI, premda skriveno, ipak već danas utječe na političke procese te može biti katalizator novih društvenih sustava. Iako je naveo puno mana i moguće zloupotrebe istaknuo je i moguće dobrobiti. Kao jednu od primjena ukazao je na „likvidnu demokraciju“, odnosno sustav koji u sebi kombinira klasičnu predstavničku, kakvu imamo danas, i direktnu demokraciju gdje o nekim pitanjima odlučujemo neposredno jer tako želimo.

Uslijedio je niz predavanja i panel koji se izravno osvrnuo na konkretnu primjenu AI rješenja danas u Hrvatskoj. Upravo je panel iznjedrio glavnu poruku konferencije da treba ostvariti veće pomake prema široj primjeni AI rješenja, a bez suradnje sa znanstvenom zajednicom to će biti teško izvedivo.