U tvrtkama s više od 1000 zaposlenika plaće su 10% veće od prosjeka

U tvrtkama s više od 1000 zaposlenika plaće su 10% veće od prosjeka
Fotolia

U III. kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj bila je na istoj razini kao u II. kvartalu ove godine te je iznosila 5.266 kuna. Pribrojimo li neto plaći i bonuse tada visina prosječne mjesečne plaće iznosi 5.324 kuna.

Osim kategorije top managementa, koja u prosjeku ima 109% veću plaću od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+70%) te ljudskih potencijala (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-41%), te radnici u tekstilnoj i kožarskoj industriji (-41%).

Razlika u visini plaća muškaraca i žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% veću plaću od žena, što je porast od 2% u odnosu na II. kvartal 2014. godine.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 54% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završen magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 106% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 24% veću plaću od prosjeka.

Najveću plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 66% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke - plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 18% od prosjeka, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 8% manje od prosjeka, 4.866 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu za 4% su veće od prosjeka, a plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi za 1% su veće od prosjeka.

Veći broj zaposlenika znači i veće plaće - u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 14% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika su 10% veće od prosjeka.

Visine plaća prema županijama

Gledano prema županijama, najniže plaće u trećem kvartalu 2014. zabilježene su
u Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 16% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijede Zagrebačka te Istarska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Početnicima 15% niža plaća od prosjeka

Plaća raste s godinama iskustva - ispitanici bez radnog iskustva imaju 15% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 9% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 4% veća, a sa šest do deset godina 9% veća od prosjeka.