U Osijeku održan prvi Mini Maker Faire

U Osijeku održan prvi Mini Maker Faire

Proteklog vikenda u osječkoj „Elektrotehničkoj i prometnoj školi“ održan je prvi „Mini Maker Faire“ u Hrvatskoj i u široj regiji. Kako smo već ranije navodili, radi se o jedinstvenoj kombinaciji sajma, konferencije i festivala na kojoj kreativci pokazuju svoje ideje i kreacije te dijele znanje s drugim inovativnim ljudima koji su odlučili predstaviti svoje zamisli, ideje i prototipove. Izlagači su bili tehnološki entuzijasti, hobisti, znanstvenici, umjetnici svih vrsta i dobi, a svima im je zajednička inovativnost, kreativnost i „sam svoj majstor“ pristup stvaranju.

Protekle subote, 14. svinja, "Mini Maker Faire" u Osijeku je privukao velik broj entuzijasta iz grada i okolice, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Ukupno se predstavilo 60-ak izlagača i za temeljit obilazak bilo je potrebno nekoliko sati. Borba robota, nabrijani bicikli, razna vozila i letjelice na daljinsko upravljanje, sintetizatori zvuka,robotska alka, akvaponija, 3D printeri predmeta i hrane, edukativne društvene igre, umjetno uzgojena koža, ručno izrađen nakit, odjevni predmeti i skulpture dio su izložaka koje su posjetitelji mogli vidjeti.

Oni koji su u svoj posjet uključili sudjelovanje u nekoj od 11 tematskih radionica i četiri predavanja bio je potreban cijeli dan za obilazak, a loše vrijeme i kiša doprinijeli su da se posjetitelji i dulje zadrže. Uz zanimljive radove, izloške i koncepte mogli su uživati i odrasli i mališani, kojih se podosta okupilo. Mlade goste posebno su privukle zanimljive radionice u kojima su mogli naučiti lemiti, programirati robote i igrati edukativne društvene igre. Upravo je velik broj djece ono što je obilježilo ovaj događaj i budi nadu da će u Osijeku i dalje rasti neki novi genijalci.

Prvi "Mini Maker Faire" zajedno su uspješno organizirali udruga "Osijek Software City" i lokalni "#labOS hacklab", a sve je održano pod pokroviteljstvom "Maker Media", izdavača časopisa "Make" koji oko sebe okuplja globalni "makers" pokret. Svakako valja naglasiti i da su se lokalni portali Osijek031.com i OsijekNews.hr ponovno istaknuli pozorno prateći ovaj događaj, kao i ostali lokalni, ali i nacionalni mediji. Upravo zahvaljujući prepoznatljivosti udruge "Osijek Software City", kao i njihovoj kvalitetnoj suradnji s medijima, ovakve dobre lokalne priče sve više nalaze put do ljudi.

Originalni "Maker Faire" je održan u San Mateu u Kaliforniji, a prošle je godine proslavio desetu obljetnicu s više od 1100 izlagača i 145000 posjetitelja. Detroit, Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen su domaćini "velikih" Maker Faire događaja. Osim njih, u svijetu trenutno još postoji preko 120 manjih, neovisnih "Mini" Maker Faire-a, kojima se od ove godine pridružio i Osijek. Grad softvera i novih tehnologija tako je popunio prazninu između Trsta, Beča, Atene i Istanbula. Iako je po nazivu "Mini", po sadržaju je bio i više nego velik.