U Opatiji održana SAP Adriatic Utility konferencija

U Opatiji održana SAP Adriatic Utility konferencija
SAP

Tvrtke iz energetskog sektora prolaze kroz digitalnu transformaciju što mijenja način na koji posluju te kako odgovaraju na potrebe svojih korisnika. O rješenjima koja im pomažu da se uspješno nose s različitim izazovima na tom putu, razgovaralo se u Opatiji na SAP Adriatic Utility konferenciji koja je okupila više od šezdeset stručnjaka iz tog područja.

Tehnološke inovacije i socioekonomski pritisci usmjeravaju energetsku industriju prema digitalnoj ekonomiji, a transformacija koja preobražava tvrtke mijenja i potrebe i ponašanje korisnika. Analitičari tvrtke IDC u energetskom sektoru jugoistočne Europe ove godine očekuju znatan rast vrijednosti tehnologija računalstva u oblaku, sve veću primjenu analitičkih tehnologija te implementaciju novih, pametnih sustava za mjerenje i nadzor potrošnje energije.

˝Tvrtke koje se bave pružanjem komunalnih usluga poput struje i plina, susreću se danas s brojnim izazovima, od kvarova u sustavima kojima upravljaju i nepotpunih podataka o potrebama potrošača do prilagodbe usluga korisnicima koji žive u tzv. pametnim domovima. SAP-ova rješenja mogu im pomoći u odgovoru na izazove s kojima se susreću u projektima digitalne transformacije, ali i u primjeni inovacija koje uvode u proizvodnju, distribuciju, prijenos i maloprodaju energije˝, istaknula je prilikom otvaranja konferencije direktorica hrvatske podružnice SAP-a Sonja Popović.

Tijekom događaja iznesen je i niz zanimljivih podataka koji najbolje ocrtavaju trendove u digitalizaciji energetske industrije. Tako se moglo čuti da će čak 85% tvrtki iz energetskog sektora do 2019. godine uspostavit zasebne odjele zadužene za inovacije i digitalnu transformaciju. Do 2020. solarna energija će za 50% povećati implementaciju distribuiranih sustava za upravljanje energijom, a 75% tvrtki iz energetskog sektora okrenut će se rješenjima za upravljanje učinkovitošću imovine. Istaknuto je i predviđanje da će se broj električnih vozila u sljedeće tri godine povećati za 150%, a broj tvrtki iz energetskog sektora s poslovnim jedinicama za električnu mobilnost će se udvostručiti do 2021.

Velik je naglasak stavljen na navike potrošača i važnost dobrog korisničkog iskustva. Opskrbljivači i elektroprivrede moraju se natjecati za kupce dok potrošači, prvenstveno milenijalci, žele personalizaciju i korištenje digitalnih kanala u komunikaciji. Isti potrošači zainteresirani su za kupovinu pametnih žarulja, energetski učinkovitih usluga i vlastitu proizvodnju energije putem solarnih panela ili malih vjetrenjača.

Sudionici su također mogli čuti iskustva SAP-ovih korisnika iz energetskog sektora, a događaj je završio s nekoliko okruglih stolova koji su obuhvatili najvažnije teme o kojima se govorilo u Opatiji. Za kraj konferencije istaknuto je kako energetski sektor nije pošteđen promjena koje se događaju u poslovnom okruženju današnjice gdje se očekuju fleksibilnost i brzina djelovanja.