U Microsoft Windows 10 Store stižu nove web aplikacije

U Microsoft Windows 10 Store stižu nove web aplikacije
Antonio Jularić

Windows Store često je kritiziran zbog nedostatka aplikacija, ali to se s vremenom podosta poboljšalo i dodatno će se zahvaljujući dolasku Progressive Web Apps (PWA), koje su zapravo aplikacije web stranica i rade čak dok je korisnik offline te mu nude usluge kao što su „push notifikacije“. Popularizirao ih je Google kroz svoj Android operativni sustav, a slijedi to i Microsoft te će ih uvesti kasnije ove godine.

S obzirom da otprije postoje Universal Windows Apps (UWA), ponuda će se sad obogatiti, ali jedne neće značiti kraj drugih niti će jedne patiti zbog drugih. Korisnici na PWA trebaju gledati kao na dodatak koji je nedostajao ionako ne previše sadržajnom Windows Store.

Također, Microsoft napominje da PWA aplikacije koriste modernu HTML tehnologiju kako bi pružile najbolje moguće iskustvo, ali i kako bi imale temelje za kompatibilnost ne samo s Windows 10 već i Linux te MacOS operativnim sustavima. Sve to svakako treba pozdraviti, ali za korisnike sigurno neće biti identičnog uzbuđenja jer su navikli na sve to kroz operativne sustave na desktop računalima, kao i internetske preglednike na njima.

A za njih sve skupa ponajviše i vrijedi pa tako Apple ima svoju ponudu na Safariju, Google na Chromeu i sad će Microsoft imati na Edge internetskom pregledniku. Stoga, lako se može reći da je sve ovo zapravo developerima velika stvar jer im olakšava u širem smislu, ne samo po pitanju manje komplikacija oko prilagodbe s različitim sustavima.

Nastavlja se sa svime ovime i Microsoftovo okretanje softveru te aplikacijama općenito u smjeru prilagodbe s ostalim operativnim sustavima. Slobodno se može reći i da je Microsoft postao s tom novom strategijom otvoreniji no što je bio u prošlosti, ali tek treba vidjeti rezultate cijelog ovog truda s obzirom da Google i Apple ipak imaju "malu" prednost s obzirom na Android i iOS udio na tržištu...