U godinu dana HRT-ovu multimedijsku uslugu HRTi koristi više od 300 000 korisnika

U godinu dana HRT-ovu multimedijsku uslugu HRTi koristi više od 300 000 korisnika
Ilustracija / Antonio Jularić

HRT-ova besplatna multimedijska usluga HRTi u nešto više od godinu dana, koliko je proteklo od njezina pokretanja, premašila  je broj od 300 000 korisnika, čime su programi javnoga medijskog servisa stekli novu široku publiku uglavnom mlađe generacije.

HRTi je pokrenut u listopadu 2015. godine kao mrežna multimedijska platforma za gledanje i slušanje svih HRT-ovih radijskih i televizijskih programa, te se od tada stalno nadograđuje i obogaćuje sadržajem.

Naime, HRTi korisnicima usluga javnoga medijskog servisa omogućuje gledanje i slušanje uživo svih dvanaest programa Hrvatskoga radija (HRT - HR) i četiriju programa Hrvatske televizije (HRT - HTV) putem mobitela, prijenosnih računala, tableta i drugih platforma.

Tijekom prošle godine najveće zanimanje korisnika multimedijske usluge HRTi izazvao je sport, odnosno prijenosi utakmica Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj te prijenosi natjecanja s Olimpijskih igara u Riju de Janeiru. No, osim za sportske, posjetitelji multimedijske usluge HRTi zanimanje pokazuju i za ostale sadržaje.

„Osim za navedene velike sportske događaje najviše novih korisnika zanimanje pokazuje za prikazivanje dramske serije Novine te prve i druge sezone Crno-bijeloga svijeta, a svim smo korisnicima omogućili sadržaj u visokoj razlučivosti te dostupnost jedne epizode unaprijed“, ističe glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić.

Dodaje i kako postoji veliko zanimanje za domaće filmove i serije, od kojih se većina može pogledati u visokoj razlučivosti. Putem multimedijske usluge HRTi dostupni su evegreeni, primjerice Gruntovčani, Vuk samotnjak, Mala pljačka vlaka te film Lisice. Tu su i novije serije, primjerice Nemoj nikome reći, Patrola na cesti, Zakon, Šegrt Hlapić, Mamutica te različiti dokumentarni filmovi i serije, među kojima su i one posvećene 25. godišnjici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, primjerice dokumentarne serije Hrvatsko proljeće i Godina Oluje.

Među novim je sadržajima i četverodijelna dokumentarna serija Faust Vrančić snimljena u povodu 400. obljetnice smrti toga hrvatskog izumitelja, inženjera, jezikoslovca, svećenika i biskupa. Serija govori o njegovu životnome putu, školovanju i okolnostima koje su utjecale na njegovu izumiteljsku i znanstvenu djelatnost, posebno o njegovu remek-djelu - nacrtu pravokutnoga padobrana.

„Sadržaji uživo i na zahtjev mogu se gledati na računalima, mobitelima, tabletima te pametnim televizorima s najvećom tržišnom zastupljenošću. Naravno, sadržaj je na prvome mjestu, a HRTi je dokaz koliko vrijedi sve što proizvodi i što je proizveo javni medijski servis u šezdeset godina postojanja Hrvatske televizije i devedeset godina postojanja Hrvatskoga radija“, naglasio je glavni urednik Novih medija Hrvatske radiotelevizije Igor Duić.