U Europi snažno raste broj nezavisnih profesionalaca

U Europi snažno raste broj nezavisnih profesionalaca
Fotolia

Europski forum nezavisnih profesionalaca (EFIP) objavio je istraživanje o porastu broja nezavisnih stručnjaka, odnosno freelancera, unutar Europske unije. Prema objavljenim brojkama riječ je o najvećem rastu zaposlenja na tržištu EU. Sada broj samozaposlenih radnika čini oko 15 posto od ukupnog broja zaposlenih u cijeloj Uniji.

Najveći porast broja freelancera ostvarila je Nizozemska, gdje je u posljednjih 10-ak godina broj freelancera porastao za čak 92 posto. Naši susjedi Talijani imaju 23.4 posto samozaposlenih profesionalaca, a Rusija čak 35 posto. U Slovačkoj, čije je tržište približno slične veličine hrvatskom, svaka deveta osoba je freelancer. U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su još veće. Slobodnim zanimanjima bavi se oko milijun i pol Britanaca, a vrijednost njihovog rada za britanski proračun procjenjuje se na čak 21 milijardu funti, odnosno oko 176 milijardi kuna.

Dragan Vejnović, Hrvat koji u Londonu već desetak godina djeluje kao nezavisni profesionalac, ističe kako je na tom golemom tržištu potreba za kvalitetnim freelancerskim uslugama ogromna i u stalnom porastu, a najviše se traže specijalisti u dizajnerskim i IT djelatnostima. O nezavisnim profesionalcima u Hrvatskoj kaže kako mu se čini da je potražnja za freelancerima i u nas u porastu te da po tom pitanju ne kaskamo puno za Europom.