Tvrdi diskovi zastarijevaju

Tvrdi diskovi zastarijevaju
Fotolia

Na Global Summit SSD Samsung „gura“ SSD diskove ne samo kao tehnologiju budućnosti, nego tehnologiju koja je korisnicima danas potrebna kako bi se držao korak sa brzinama koje su dostupne žičano i preko bežične tehnologije.

S novim protokolima, kao što je USB 3.1, Thunderbolt 3, Wi-Fi 802.11ac i 5G, tvrdi diskovi predstavljaju „usko grlo“ u odnosu na računalno iskustvo. Tradicionalni hard diskovi oslanjaju se na SATA III protokol, koji je ograničen na 6Gbps.

Do 2015. godine, ova brzina bila bi više nego dovoljna. Tvrdi diskovi na temelju protokola SATA II i SATA III mogu držati korak s postojećim žičanim i bežičnim standardima, kao što su USB 2.0 i USB 3.0 i Wi-Fi 802.11n.

Međutim, kako su računala počela podržavati novije, brže standarde, događa se po prvi puta u povijesti računala da tvrdi disk nije u stanju držati korak. Nova računala danas podržavaju bržu tehnologiju kao što je USB 3.0 i USB 3.1, Thunderbolt 3 i Wi-Fi 802.11ac. Te tehnologije donose veće brzine prijenosa podataka od SATA III-a 6Gbps.

Na primjer, USB 3.1 ima prijenos podataka do 10GBps a Thunderbolt 3 može doseći brzine do 20Gbps - brzine koje su veće od SATA III-a 6Gbps. U budućnosti, 5G  tehnologija će zamijeniti 4G LTE, te omogućuje prijenos podataka do 1Tbps.

S tim većim brzinama, SATA III i hard disk koji se oslanja na ovaj protokol za spajanje podataka, postati će „starac“, izjavio je Ryan Smith, Senior Product Manager SSD Marketing odjela u Samsungu.

Napominje kako SSD-ovi koji koriste NVMe mogu držati korak s žičnim i bežičnim tehnologijama koja su dostupna danas. Samsung procjenjuje kako je globalna potražnja za NAND memorijom samo ove godine oko 84 milijardi GB, a da će se taj broj udvostručiti do 2019. godine za 209 milijuna GB podataka.