Turski Tarfin pobjedio na natjecanju Fincluders Startup Challenge

Turski Tarfin pobjedio na natjecanju Fincluders Startup Challenge

Turski Tarfin osvojio je 15 tisuća eura te titulu prvog pobjednika natjecanja Fincluders Startup Challenge koje je uključilo fintech tvrtke s proizvodima usmjerenim olakšavanju pristupa bankovnim uslugama. Razvojna jedinica Europskog fonda za jugoistočnu Europu organizirala je natjecanje kako bi privukla najbolje startup timove čiji proizvodi potiču financijsku inkluziju za mikro i mala poduzeća te kućanstva s niskim primanjima u regiji koja obuhvaća 16 zemalja jugoistočne Europe te istočnih susjednih zemalja u kojima fond djeluje.

Kroz svoju platformu utemeljenu na oblaku, Tarfin povezuje maloprodajne trgovce s malim poljoprivrednicima s mogućnošću zajmova kao kod financijskih institucija. Trgovci koji koriste Tarfin minimiziraju rizik potraživanja te imaju jednostavan pristup jeftinom izvoru obrtnog kapitala. S prvim sustavom bodovanja kreditnog rizika za poljoprivrednike u zemlji, Tarfin pomaže trgovcima da bolje upravljaju rizikom potraživanja. Mehmet Memecan, osnivač i izvršni direktor tvrtke Tarfin, izjavio je kako su poljoprivrednici oni koji nam osiguravaju hranu, ali unatoč njihovoj važnosti i dalje im je pristup financijama značajno smanjen. “Sretan sam što ću ih kroz svoj rad moći podržavati ojačavajući im podršku kroz širenje Tarfinove baze korisnike te kroz daljnji razvoj naših proizvoda“, rekao je Memecan

FarmDrive osvojio je drugo mjesto i nagradu od deset tisuća eura koje sponzorira Finance in Motion za svoju ideju povezivanja poljoprivrednika s financijskim institucijama, uz pomoć tehnologije mobilnog telefona, alternativne baze podataka te sofisticirane analize. Quotanda, čija platforma kreditnog servisa omogućuje obrazovnim organizacijama da njihove usluge budu pristupačnije, osvojila je treće mjesto i nagradu od pet tisuća eura, koju je sponzorirao PWC. Posebnu nagradu dobio je Optico Al iz Gruzije, koji je razvio osobnog financijskog asistenta koristeći se umjetnom inteligencijom utemeljenoj na chatbotu. Također, počasno je spomenuta i tvrtka Taqanu iz Norveške, koja će uspostaviti digitalnu banku za izbjeglice, omogućujući im da uspostave svoj identitet te postanu podobni za korištenje reguliranih financijskih usluga.