Travis Kalanick odlazi s mjesta generalnog direktora Ubera

Travis Kalanick odlazi s mjesta generalnog direktora Ubera
Wikipedia / Heisenberg Media

Prvi čovjek Ubera Travis Kalanick odlučio je napustiti poziciju generalnog direktora kompanije nakon serije kontroverzi koje su potresle najveći startup na svijetu. Nakon nekoliko skandala vezanih uz tretman vozača i žena u tvrtki, zaobilaženje regulatornih propisa, tužbu Alphabeta za krađu tehnologije za samovozeće automobile te odlazak nekolicine visokih menadžera, investitori su stvorili velik pritisak na upravu.

Kalanick je prije nekoliko dana najavio kako se privremeno povlači s mjesta direktora zbog, kako je naveo, privatnih razloga, no nije objavio kada se planira vratiti s dopusta. Potpuno povlačenje s funkcije generalnog direktora ipak svjedoči kako je na njega izvršen velik pritisak, a kada se uzmu u obzir svi problemi koji prate Uber ove godine to nije veliko iznenađenje.

Čovjek koji je predstavljao startup s iznimnim stopama rasta, a često ga se u javnosti izjednačavalo s tvrtkom čiji je suosnivač, objavio je kako će ispuniti želju investitora i povući se da bi se izbjegli novi sukobi. Odluku je donio nakon što mu je pet velikih investitora poslalo pismo u kojem su tražili njegovu hitnu ostavku. Kalanick se potom konzultirao, prenosi New York Times, s najmanje jednim članom uprave nakon čega je donio odluku.

"Volim Uber više od svega na svijetu i u ovom teškom trenutku u privatnom životu prihvatio sam sugestiju investitora da se povučem s mjesta generalnog direktora", istaknuo je Kalanick u objavi za javnost pozivajući se pritom na nedavnu obiteljsku tragediju u kojoj je smrtno stradala njegova majka. Naglasio je kako mu je želja da taj potez doprinese daljem rastu tvrtke te da se izbjegnu novi unutarnji sukobi koji bi naštetili širenju poslovanja i usluga.

Unatoč povlačenju s čelne pozicije, Kalanick će ostati član uprave. S obzirom na udio u kompaniji i dalje će ostati milijarder. Procjenjuje se kako je Kalanick 'težak' 6,7 milijardi dolara, a cijela kompanija vrijedi 69 milijardi. Unatoč svim problemima, najveći svjetski startup bilježi rast poslovanja. U prvom kvartalu ostvarili su 3,4 milijarde dolara prihoda, a gubitci su smanjeni iako i dalje iznose prilično velikih 708 milijuna.