Toshiba postigla rekordnu gustoću na 2.5-inčnom disku

Toshiba postigla rekordnu gustoću na 2.5-inčnom disku
Toshiba

Toshiba često ruši rekorde kad je u pitanju postavljanje bajtova na uređaje kao diskovi, ali ovaj posljednji itekako je vrijedan pažnje jer na HDD od 2,5 inča uspjeli su posebnom metodom na četvorni inč ugurati čak jedan terabajt (1Tbit/in2)!

Uspjeli su to standardnom okomitom magnetskom tehnologijom (PMR - Perpendicular Magnetic Recording). I to sve skupa je značajno je ova vrsta diskova nalazi se u većini računala diljem svijeta, pa je probijanje granica itekako bitno kako se ne bi komplicirala situacija u današnje vrijeme kad je sve više i podataka, a prostora nekako sve manje.

Ali i uz sav trud Toshibe, nova tehnologija je na pomolu, a riječ je o SMR (Shingled Magnetic Recording). U doslovnom prijevodu to je šindra, nešto poput one koju postavljamo na krov i takvom tehnologijom postiže se znatno viša razina gustoće, a samim time se na HDD može postaviti više sadržaja. Ali ima SMR i negativnu stranu, smanjuje performanse i sporija je, posebno kad treba zapisivati podatke.

Zato će ipak nešto vremena još dobiti PMR tehnologija i Toshiba je tu odigrala veliku ulogu, nešto kao most između prijelaza na nešto novo. Dosad su limiti bili 800 do 900 Gbit/in2 i s ovih 1Tbit/in2 dobit će se oko 750 gigabajta po standardnom HDD od 2,5 inča.

A za one koji bi platili nešto više za nešto bolje, Toshiba će im sljedeće godine omogućiti HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), metodu koja koristi lasere i time zagrijava disk te postiže još veću gustoću, ali i brzinu. Ti diskovi moći će "zusnuti" čak pet terabajta na četvorni inč.

Upravo bi HAMR trebao biti standard već 2018. godine, dakle dvije godine od pojave na tržištu. A nakon toga slijedi nanotehnologija, koja bi u laboratorijima trebala "zaživjeti" oko 2020. godine... i tako u krug to ide s napretkom dalje i dalje do razina koje teško možemo zamisliti.