Top Eleven otkriva: Srbi i Hrvati najofanzivniji, Slovenci defanzivci

Top Eleven otkriva: Srbi i Hrvati najofanzivniji, Slovenci defanzivci
Fotolia

Rezultati Top Eleven istraživanja ruše stereotipe o nacionalnim nogometnim timovima. Podaci pokazuju da su u virtualnom svijetu ekipe iz regije toliko vješte s loptom, da se mogu izjednačiti s nenadmašivim Brazilcima.

Istraživanje najpopularnijeg nogometnog menadžera igrače iz Srbije karakterizira kao najofanzivnije, a u usporedbi s timovima širom svijeta, samo još Španjolci i Bosanci imaju tako napadačku igru. Hrvati također igraju ofanzivno za razliku od Slovenaca čiji je stil na terenu znatno defanzivniji. S druge strane, Hrvati se u obrani postavljaju veoma snažno kao Englezi. Dok statistike govore da Srbi ne insistiraju na jakom treningu i stalno mijenjaju taktiku, kod Hrvata je situacija obrnuta pa se po pristupu treneri mogu izjednačiti s portugalskim menadžerima.

Kada je riječ o stilu igre, hrvatski timovi prakticiraju mješavinu dugih i kratkih lopti, dok srpski više biraju duge lopte što podsjeća na engleski nogometni stil. Zbog ofanzivnog pristupa, ekipe Srbije i Bosne najčešće koriste formacije s tri napadača, dok hrvatski timovi primjenjuju taktiku s dva igrača.

Ovi podaci su dobiveni iz velike baze virtualnih nogometnih menadžera širom svijeta u igri Top Eleven. Čak 10 milijuna ljudi ovu igru igra svakog mjeseca, a četiri milijuna svakog dana upravlja svojim nogometnim klubom, izaziva prijatelje i ostale igrače u ligama, prijateljskim utakmicama i kup takmičenjima.

Top Eleven igra je nedavno proslavila svoj peti rođendan uz preko 100 milijuna registriranih igrača.