TOP 5 načina kako zaštititi vaše podatke

TOP 5 načina kako zaštititi vaše podatke
Ilustracija

Podataka je nikad više i to nije floskula jer samo u posljednje dvije godine se akumuliralo 90 posto njih koji postoje na planeti trenutno. Dakle, samo deset posto je otprije te istinske eksplozije vezane uz prenošenje informacija i njihovo prikupljanje. Samim time, jasno je da se njima treba baratati savjesno i oprezno, što iziskuje pažnju.

Kako bismo eventualno pomogli svima onima koji žele zaštititi svoje podatke i ne izgubiti ih, nudimo pet savjeta koji bi mogli zlata vrijediti.

1. Regularni backup

Mora biti planski, odredite u kojim intervalima će se provoditi i da uvijek imate dovoljno prostora. Pokušajte odrediti vrijeme kad ste uz računalo i neka se prilikom backupa pohranjuje isključivo ono što nije prethodni put. Time se štedi vrijeme, ali i izbjegavaju eventualne komplikacije.

2. Eksterni hard disk

Cloud nije rješenje za sve, niti treba biti jedino rješenje. Uložite u kvalitetan eksterni hard disk i imajte ga uz sebe. Ne libite se potrošiti na jedan od barem dva terabajta, a može i više jer trajat će dugo vremena. Također, kupite samo one koji nude minimalno pet godina garancije, a ako postoji mogućnost, nadoplatite za još barem tri do pet dodatnih godina.

3. Dvostruka zaštita

Kao što je prethodno rečeno, cloud nije rješenje za sve, niti treba biti jedino rješenje. To se odnosi i na "fizičko" kopiranje na diskove. Kombinirajte ovo dvoje i uvijek ćete biti osigurani.

4. Testirajte se

Isprobajte kako funkcionira vaš kompletni backup plan brisanjem svega pa povlačenjem natrag i zaključite što su najbrža i najbolja rješenja za vas.

5. Provjerite sustav prije svake instalacije

Ovo je općepoznato, prije postavljanja novih programa, alata i bilo kakvog softvera, provjerite u kojem stanju vam je sustav, kako ne bi došlo do manjka prostora ili "rušenja". Ovo je posebno bitno ukoliko postavljate nešto bitno i krećete u nove projekte.