TOP 15 najpopularnijih programskih jezika

TOP 15 najpopularnijih programskih jezika
Ilustracija / Antonio Jularić

Programiranje je iznimno tražen posao u današnje vrijeme i zato je jako dobro poznavati što više programskih jezika, koji otvaraju vrata najvećih kompanija i dovode osobu u situaciju da ne treba brinuti oko pronalaska posla te može mirno planirati budućnost.

Ako vas zanima koji su najpopularniji i koliko ih znate, bacite oko na ovu listu načinjenu od strane GitHuba, znanog kao "Facebook za developere". Svake godine objavljuje ovu listu kako bi javnost bila upoznata s trendovima, ali i kako bi developeri znali na što se ponajprije koncentrirati. Pa krenimo sa svih 15...

1. JavaScript

Svaki moderni website koristi JavaScript, nije na odmet znati taj programski jezik.

2. Python

Ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989., ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. Web aplikacije, korisnička sučelja, analizu podataka, statistike...

3. Java

Jedan od najpopularnijih programskih jezika i onaj koji svi moraju znati ukoliko se žele baviti ovim poslom. Koristi se za sve, od weba do Android aplikacija za pametne telefone i tablete. Nastao je 1991. i svojom jednostavnosti osvaja developere dan danas. Samo, također treba malo "jače" predznanje.

4. Ruby

Programski jezik koji omogućava brzu izradu web aplikacija, sjajan za kickstart projekte i početnicima savršen, ukoliko je cilj raditi s aplikacijama ili raditi projekte.

5. PHP

Programski jezik koji služi za rad s MySQL i za stvaranje aplikacija koje rade s podacima. WordPress je primjer velikog sustava nastalog na PHP osnovama. No, ovdje već dolazimo u domenu programskog jezika koji ipak zahtijeva određeno predznanje, kao i Javascript.

6. C++

Iako je to za "niže razine", potrebno je znanje ovog programskog jezika ako se želite spojiti direktno na hardver i izvući što je moguće više snage. Odličan programski jezik za stvaranje moćnog desktop softvera, hardvera koji izvlači maksimum pa je gejmersko iskustvo bolje, a služi i za aplikacije za pametne telefone, konzole i desktop računala. Naravno, one vezane uz memoriju i njeno bolje iskorištavanje-

7. CSS

U široj namjeni služi za dizajniranje web stranica i aplikacija koje se baziraju na internetskim preglednicima. Koristina za one koji rade s (ili za) više platformi.

8. C#

Osnove, osnove! Svi za njega znaju, svaki programer upućen je barem donekle u njega, ali da biste raditi s Microsoft platformama morate biti detaljno upućeni u ovaj programski jezik.

9. Go

Ovdje je riječ o Googleovom programskom jeziku otvorenog tipa, idealnog za razvoj web aplikacija s minimalnim frameworkom, web servere, aplikacijska sučelja... Developeri tvrde da tko savlada Javascript i(li), HTML te PHP, Go će naučiti kao od šale. Živi bili pa vidjeli!

10. C

Ovaj programski jezik je popularan još uvijek jer je malen, brz i moćan. Ukoliko želite najviše za resurse kojima raspolažete, C je odgovor.

11. TypeScript

Relativno mlad u mjerilima programskih jezika, nastao je 2012. od strane Microsofta, blizak je s JavaScript i služi za rad na velikim aplikacijama.

12. Shell

Dizajniran je da ga se pokreće od strane Unix "shell" i koristi se za upravljanje fajlovima, pokretanje programa i printanje teksta. Ako vam Linux sam po sebi nije nepoznanica i imate predznanje, lako ćete se snaći s ovim programskim jezikom.

13. Swift

Pristuan je tek od 2014., a već je iznimno cijenjen. Taj programski jezik služi za brz i jednostavan razvoj Mac i iOS operativnih sustava. Ukoliko posjedujete Mac, Swift vam omogućava razviti aplikacije za iOS ili Mac OS X.

14. Scala

Zamišljen je 2004. kao alternativa za Oracleovu Javu, a služi za rad na "težem" softveru.

15. Objective-C

Želite stvarati iOS aplikacije? Naučite ovaj programski jezik.