TOP 10 najjednostavnijih programskih jezika za naučiti

TOP 10 najjednostavnijih programskih jezika za naučiti

Foto: Shutterstock

Karijeru developera ne možete započeti bez poznavanja nekog od programskih jezika, a na temelju toga koliko točno i detaljno ih poznajete, ovisit će vaš napredak. I nikad nije kasno za krenuti s učenjem, koliko god vas uvjeravali u suprotno. Ako ste zainteresirani, okušajte se, krenite ispočetka i ako ništa, znat ćete da ste probali.

No, za sami početak, najbolje je prvo znati koji su programski jezici najlakši. Ovdje vam donosimo listu njih deset, ali nismo je donijeli mi sami već 909 američkih developera koje je anketirao WP Engine. S obzirom da su to sve profesionalci, podrazumijeva se znanje C# programskog jezika, koji je zapravo osnova svega. Ili većine toga u programskom svijetu. Tako da, njega je potrebno savladati prije no što se bacite u developerske vode...

1. HTML

Ne samo da su ga prozvali najlakšim već i najpraktičnijim za korištenje. Kreiran je 1990. godine i jedan je od primarnih alata za kreiranje standardnih web stranica i aplikacija u internetskim preglednicima. Stoga, ako biste se okušali kao web developer, HTML je sjajan početak.

2. Python

Ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989., ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve. Web aplikacije, korisnička sučelja, analizu podataka, statistike...

3. Javascript

Svaki moderni website koristi JavaScript pa nije na odmet znati taj programski jezik. Baziran je na C, C++ s Java funkcijama pa developeri sami biraju način na koji im je najlakše raditi. To početnici, ali i profesionalni, vide kao veliku prednost Javascripta.

4. PHP

Programski jezik koji služi za rad s MySQL i za stvaranje aplikacija koje rade s podacima. WordPress je primjer velikog sustava nastalog na PHP osnovama. No, ovdje već dolazimo u domenu programskog jezika koji ipak zahtijeva određeno predznanje, kao i Javascript.

5. Java

Jedan od najpopularnijih programskih jezika i onaj koji svi moraju znati ukoliko se žele baviti ovim poslom. Koristi se za sve, od weba do Android aplikacija za pametne telefone i tablete. Nastao je 1991. i svojom jednostavnosti osvaja developere dan danas. Samo, također treba malo "jače" predznanje.

6. R

Programski jezik za baratanje velikim podacima i glavni programski jezik od 2015. godinu jer sve veće kompanije i organizacije trebaju analizu velikih podataka i statističke podatke iz njih. Jednostavan je za korištenje zbog pristupačnosti, ali početnici će se ipak malo teže snaći s njim.

7. Shell

Dizajniran je da ga se pokreće od strane Unix "shell" i koristi se za upravljanje fajlovima, pokretanje programa i printanje teksta. Ako vam Linux sam po sebi nije nepoznanica i imate predznanje, lako ćete se snaći s ovim programskim jezikom.

8. Ruby

Programski jezik koji omogućava brzu izradu web aplikacija, sjajan za kickstart projekte i početnicima savršen, ukoliko je cilj raditi s aplikacijama ili raditi projekte.

9. Erlang

Vrlo je općenit i služi za razvijanje sustava, što već samo po sebi sugerira malo "deblje" znanje programskih jezika. Kad ih znate podosta, Erlang nije tako teško za naučiti, a kad ga se nauči, posla će biti gdje god se okrenete...

10. Go

Ovdje je riječ o Googleovom programskom jeziku otvorenog tipa, idealnog za razvoj web aplikacija s minimalnim frameworkom, web servere, aplikacijska sučelja... Developeri tvrde da tko savlada Javascript i(li), HTML te PHP, Go će naučiti kao od šale. Živi bili pa vidjeli!

Još iz kategorije

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele -  kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

Najveći je izazov shvatiti što potrošači žele - kvaliteta je obavezna u biznisu, novinarstvu i PR industriji

24.09.2017. komentiraj

Izazovi razvoja novih kategorija proizvoda, želje i potrebe potrošača, dobre i loše strane komšija i susjeda te Hrvatska u ekonomskom pogledu neke su od tema kojima je konferencijski dio jubilarnog Weekend Media Festivala priveden kraju.

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

Nove tarife i paketi za privatne korisnike iz Vipneta

24.09.2017. komentiraj

Vipnet je predstavio nove tarife i pakete za privatne korisnike koje omogućuju stvaranje kombinacija sukladno željama i potrebama pretplatnika. Najveća je novost paket nazvan Poveži Sve.

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

Održana 4. regionalna konferencija o RFID tehnologiji

23.09.2017. komentiraj

U Zagrebu je ovog tjedna održano četvrto izdanje regionalne konferencije posvećeno RFID tehnologiji. Uz prezentacije i predavanja o nizu najnovijih tehnoloških rješenja u područjima proizvodnje, medicine i trgovine, posebna pozornost bila je namijenjena novom rješenju za komunalna poduzeća koje se odnosi na noviji i racionalni način zbrinjavanja otpada.