Top 10 aplikacija koje najviše troše baterije mobitela

Top 10 aplikacija koje najviše troše baterije mobitela
Fotolia

Aplikacije je sve više, sve su veće i „gutaju“ sve više baterije, ali baterije stagniraju u svom razvoju i sa sve tanjim uređajima one pate dodatno i proizvođače kao da nije briga pa poput Applea nude lošu uslugu kako bi imali bolji dizajn ili poput većine ostalih ne nude mogućnost zamjene baterije pa da si korisnik kupi drugu i mijenja ih sam kako koja ostane bez „zraka“.

Isto tako ni kod aplikacija nema razumijevanja i sve ih teže podnose naši uređaji pa je zato AVG donio listu koja pokazuje deset najvećih Android "gutača" memorije, prostora, baterije i podaktovnog prometa. Facebook je u svakoj od kategorija u prvih deset!

Na prvom mjestu gutača memorije je Facebook, a slijede Path, 9GAG, Facebookov Instragram, Spotify Music, BBM, QQ, textPlus, Wattpad i iFunny. Vidljivo je da se sve tiče ponajviše Androida jer kompanije kao Facebook i BlackBerry nisu našle načina kako napraviti efikasne aplikacije za Android. Za iPhone je druga priča, aplikacije ne utječu na performanse i bateriju kao kod Android uređaja.

I tu dolazimo do "gutača" baterije, a lista ide ovako, na prvom su mjestu Samsungove aplikacije AllShareCast i CHatON, a slijede Beaming Service, magicApp, Samsungov WatchON, potom ponovno Facebook, Path, PPS, Vault-Hide SMS Pics&Videos i Al-Moazin. Ista je stvar kao i za memoriju, kod Androida je teže "pogoditi" aplikacijom sve kako treba da bi baterija prošla manje okrznuta, kao na iPhoneu. No barem kod razgovora ne odlazi kao na iPhoneu, što je slaba utjeha većini.

Prostor na uređaju nije toliki problem jer većina uređaja nudi opciju microSD kartice ili cloud usluge pa se snalazimo, ali sigurno je podosta iritantno kad shvatimo da neka aplikacija uzima više no što bi trebala. A lista ide ovako, na prvom je mjestu NY Times - Breaking News, slijede Tango Messenger, Spotify Music, ponovno Facebook, Chrome, 9GAG, Instagram, LINE camera, Vine i Talking Angels. Prostor nema veze s operativnim sustavom pa se na to nitko ne može izvući i tako je kako je.

Što se prometa tiče, ako je Wi-Fi u blizini nije nas briga, ali ako nije onda treba pripaziti na ovih deset, a to su redom Netflix, Daily Mail Online, ponovno Facebook, Tumblr, Instagram, 9GAG, iFunny, TV Guide UK, NY Times - Breaking News i CNN - Breaking US&World News.

Cijelu listu i detaljno izvješće, napravljeno uz pomoć anonimnih korisnika pogledajte ovdje.