Tjedan javne uprave u Microsoftu Hrvatska

Tjedan javne uprave u Microsoftu Hrvatska
Julien GONG Min

Danas je, u sklopu Microsoftova tjedna javne uprave održan Government Day na koji je Microsoft doveo vrhunske predavače iz tri područja koja su interesantna tijelima javne vlasti u Hrvatskoj: zdravstvo, javna i nacionalna sigurnost te središnja uprava.

U svom uvodnom govoru, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković najavio je trodnevno događanje i predavanja vrhunskih stručnjaka. Nadalje, Vidaković je naglasio utjecaj četiri globalna megatrenda: mobilnost, cloud computing, big data i socijalne mreže te nadolazeći peti megatrend - „Internet stvari“ (Internet of Things). Vidaković je poseban fokus stavio na privatnost i sigurnost podataka te važnost tehnologije koja je, uz kvalitetno obrazovanje, ključan preduvjet konkurentnosti. Zadatak javne uprave je da kvalitetnim politikama i infrastrukturom kreira okvir za konkurentno gospodarstvo koje će omogućiti rast standarda svih građana Republike Hrvatske.

Nakon Vidakovića, zanimljivo predavanje održao je regionalni direktor za javni sektor u Microsoftu - George Randelov. Randelov se nadovezao na 4 megatrenda o kojima je govorio i Vidaković te nastavio predavanje o tome zašto je tehnologija važna za nacionalnu konkurentnost. Randelov je naglasio kako su promjene te koje pokreću inovacije, konkurentnost i kreativnost te drugačije ekonomske modele.

Mladen Milavić i Bojan Hadžisejdić, Account Executives, Public Sector, Microsoft, nastavili su na temu „Microsoft u hrvatskom javnom sektoru“ te su govorili o projektima i sveukupnom doprinosu Microsofta povećanju kvalitete rada i produktivnosti hrvatskog javnog sektora.

Nadalje, u prostorijama Microsofta Hrvatska ugošćeni su domaći i strani stručnjaci, između kojih izdavajamo stručnjaka za zaštitu podataka u Cloudu, Dr. Jochena Engelhardta, Legal Director, Microsoft te eksperta za EU fondove, gospođu Ludmilu K. Fateevu, International Organizations, Director for CEE, koja je objasnila trenutačno stanje i ukazala na potencijalne prilike koje Hrvatska može dobiti od fondova EU.

Osim toga, Microsoft je prikazao kako zaposlenici različitih poslovnih odjela koriste prednosti mobilnih uređaja i rješenja, istovremeno povećavajući produktivnost cijele organizacije.

Sutra slijedi Dan lokalne i regionalne samouprave na kojem će uvodni govor u 9,00 sati održati prvi čovjek Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić.

Također, očekuju nas brojna predavanja i demonstracije usluga te okrugli stol na temu „Što mogu ponuditi moderne županije, općine i gradovi“, a na kojem će sudjelovati Hrvoje Kapetanović, Microsoft Hrvatska, Željko Jurić, pročelnik za IT grada Rijeke, Dario Runtić iz Udruge gradova i Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave, uz moderatora Željka Krizmanića.