Tim Cook: Lažne vijesti “ubijaju umove ljudi“

Tim Cook: Lažne vijesti “ubijaju umove ljudi“
Antonio Jularić

Lažne vijesti proteklih su mjeseci jedna od glavnih tema u medijima, politici i IT svijetu općenito. Jer, odigrale su bitnu ulogu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i pobjednik Donald Trump često i sam optužuje medije da se njima služe. Primjerice, CNN je prvi na njegovoj listi onih koji “lažno izvještavaju“.

Iako ne isprva, prepoznao je problem osnivač Facebooka Mark Zuckerberg te obećao žešću bitku protiv njega. Da ga potaknu, Nijemci su odredili da će se svaka lažna vijest koja na Facebooku ne bude uklonjena u roku 24 sata kažnjavati s po 500 tisuća eura.

A da je problem ozbiljan, potvrdio je i izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook, koji kaže da lažne vijesti "ubijaju umove ljudi".

"One su ušle u naše domove, škole, utječu na djecu, roditelje, svakog pojedinca... Protiv tog s problema moramo boriti i u bitku uključiti svakog člana društva. A za početak to se može javnim objavama. Ne preko posrednika i obavezno uživo, da se povrati povjerenje. Ako već ne ide tako, onda svaka objava mora biti potvrđena, svaka informacija mora se provjeriti na minimalno dvije strane. Sve one koje ne bi bile takve, trebale bi se regulirati, pa i kažnjavati. Trebamo opet postati svjesni što je javni interes, naglasio je Cook.

Naveo je i da se Apple, kao i svi drugi u industriji moraju potruditi spriječiti, prepoznati i ukloniti lažne vijesti, kako bi se stvorili temelji za informiranije društvo i širenje činjenično točnih informacija. Upravo na taj način neće se u prvi plan isticati oni koji ignoriraju znanstvene dokaze, kao u slučaju globalnog zatopljenja te ih na sve moguće načine pokušavaju ne samo ignorirati već i diskreditirati informacijama koje niti imaju pokrića, niti imaju snagu u znanstvenom smislu.

I treba biti pozitivan da će se problem lažnih vijesti riješiti jer kad su se najmoćnije kompanije i njihovi vodeći ljudi uključili u borbu s problemom, tad su šanse da će ga iskorijeniti iznimno dobre...