Tim Cook: Appleov AI vas već gleda

Tim Cook: Appleov AI vas već gleda
Antonio Jularić

Kad se govori o umjetnoj inteligenciji i kompanijama koje rade na njenom usavršavanju, najčešće u prvi plan izbijaju Google, IBM, pa i Amazon. Ali, u priču se mora uključiti i Apple, što je jasno dao do znanja u posljednjem istupu u javnost izvršni direktor (CEO) te kompanije Tim Cook.

Naime, naglasio je u razgovoru za MIT Technology Review da iako Apple ne daje neke senzacionalne informacije na temu AI, ne znači da ništa već duže vrijeme po tom pitanju ne radi, dapače.

„Prepoznavanje lica, osoba i objekata na fotografijama, Apple Music koji pomno prati što osoba sluša i na temelju toga daje preporuke, pa čak i baterija koja duže traje jer uređaj na temelju aktivnosti korisnika zna gdje treba štedjeti energiju, a gdje ju preusmjeravati... Sve to dokaz je da AI već postoji u našim proizvodima i nastavlja se razvijati, učiti, poboljšavati sa svima nama koji ih koristimo“, kazao je Cook pa nastavio:

„Neću sad ovdje davati neke pompozne najave o tome što ćemo napraviti kao kompanije po pitanju umjetne inteligencije u 2019., 2020. ili 2021. godini. Ne zato što ne znamo nego zato što ne želimo o tome govoriti. Neka naša djela govore sama za sebe, sve drugo je nepotrebno.“

Te riječi su poprilično zanimljive jer ako već Cook nije zainteresiran za biti u prvom planu, odnosno, ako ne želi da se o Appleu govori u smjeru nadolazeće tehnologije i onoga što nas čeka, čemu je istupao na ovaj način u javnost i želio dati svima do znanja da Apple ne zaostaje za konkurencijom? Dakle, očito mu smeta što se njegovu kompaniju isključuje iz AI tematike i to je želio promijeniti, ali nažalost nedovoljno uvjerljivo.

Ipak, bez obzira na natruhe uvrijeđenosti od strane Cooka, dobro je vidjeti da Apple razmišlja u AI smjeru jer kad jedan takav tehnološki gigant želi napraviti pomak po pitanju neke tehnologije, on se u pravilu i dogodi - iznimno brzo!