Tehnička škola Ruđer Bošković predstavila je svoju Učionicu budućnosti

Tehnička škola Ruđer Bošković predstavila je svoju Učionicu budućnosti

U prostorima Tehničke škole Ruđer Bošković danas je predstavljena druga po redu učionica u sklopu projekta „Učionice budućnosti“, opremljena u partnerstvu tvrtki Microsoft, Hewlett-Packard i STORM Computers.

Na zajedničku inicijativu CARNeta i Ministarstva znanosti i obrazovanja, zagrebački učenici dobili su novu dimenziju obrazovanja kroz korištenje multimedije i interneta s ciljem pružanja što kvalitetnijeg obrazovanja.

Ovim putem tvrtka Microsoft i partneri dali su na korištenje ravnateljici škole tablet računala i zaslon osjetljiv na dodir. Tom prilikom direktor tvrtke Microsoft, Ivan Vidaković, izrazio je svoje oduševljenje: "Veliko mi je zadovoljstvo što ovim projektom doprinosimo poboljšanju nastavnih aktivnosti u školstvu, zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i CARNetom. U suradnji s našim partnerima HP-om i STORM-om, nastavljamo s uvođenjem tablet računala u hrvatske osnovne i srednje škole, kako bismo povećali kolaboraciju i inovativnost u nastavi, osigurali bolju komunikaciju između učitelja i učenika te podigli ukupnu učinkovitost procesa učenja. Zadovoljstvo mi je potvrditi da Microsoft svojim jednostavnim, intuitivnim i dokazanim Windows sučeljem pridonosi ovakvoj inicijativi. Novim načinom obrazovanja usmjeravamo i potičemo mlade na pronalaženje drugačijih i jedinstvenih rješenja za savladavanje izazova, a time ih ujedno pripremamo na buduće izazove tržišta rada. S Microsoftovim rješenjima i alatima za podizanje produktivnosti na ovaj način pomažemo i potičemo podizanje konkurentnosti buduće radne snage, a time i konkurentnost Republike Hrvatske.

Ceremoniji je prisustvovao i čelni čovjek Ministarstva znanosti i obrazovanja, ministar  Vedran Mornar koji je službeno otvorio Učionicu budućnosti i istaknuo koliko je bitno ulagati u obrazovanje i pružiti isti nivo kvalitete učenja svim učenicima Republike Hrvatske: „Pozdravljam CARNetov projekt Učionica budućnosti i svako ulaganje u obrazovanje naših učenika. Korištenje novih informacijskih tehnologija, kojima je do sada opremljeno ukupno 8 učionica, stavlja nas uz bok suvremenih škola u svijetu, a naša je vizija opremiti sve škole i na taj način dodatno unaprijediti metode podučavanja i učenja. Drago mi je da su vodeće informatičke tvrtke našle interes pomoći u realizaciji tog projekta“.

Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine i nekadašnji učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića rekao je: „Impresioniran sam činjenicom da je za realizaciju ovog projekta trebalo samo 2 mjeseca te se nadam da će Učionice budućnosti uskoro imati sve škole u Zagrebu. Tehnička znanja su znanja budućnosti pa ovim putem čestitam učenicima škole što imaju novi, moderni alat kojim će ta znanja stjecati“.

Svoju viziju projekta, da što više škola postane inovativni sudionik u oblikovanju budućnosti učenja i da se kroz ovo iskustvo nastave ohrabre nastavnici i učenici kako bi postali što više uključeni u stvaranje nove dimenzije obrazovanja, iskazao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić: „Danas se još jedna škola s napredno opremljenom učionicom pridružuje našoj obitelji Učionica budućnosti. Stvarajući tehnološke preduvjete za učenje i poučavanje uz korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija, sudjelujemo u kreiranju obrazovanja za 21. stoljeće koje će osigurati da učenici, po završetku školovanja, raspolažu kompetencijama potrebnim za sudjelovanje na suvremenom tržištu rada, a koje će stjecati i u ovoj učionici. “

CARNetov projekt Učionice budućnosti ujedno je i testni poligon za e-Škole, projekt koji za cilj ima razvoj suvremenih, digitalno zrelih škola u kojima će učionice poput ove biti u potpunosti umrežene i opremljene računalno-komunikacijskim tehnologijama, a nastavnici će informacijsko-komunikacijske tehnologije koristiti za poučavanje i svakodnevni rad.

Ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković Đurđica Fuštar, na samom početku ceremonije otvaranja izjavila je: „Danas, kada se uvode mnogobrojne promjene u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, projekt „Učionica budućnosti“ je svakako jedna od promjena na bolje, i uvjerena sam da će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa kako u opće-obrazovnim tako i u pojedinim strukovnim nastavnim predmetima, posebice u programu obrazovanja tehničar za računalstvo. Individualni rad na tablet računalima uz tzv. pametnu ploču, učenicima će približiti brojne nastavne sadržaje na suvremen, pristupačan i njima zanimljiv način uz mogućnost korištenja multimedije i interneta. Edukacija nastavnika je započela, a Tehnička škola Ruđera Boškovića zasigurno je dobar izbor za spomenuti projekt.“

Nakon primopredaje suvremenih nastavnih pomagala, predstavnik STORM Computersa Dražen Novina održao je kratku demonstraciju kako učionica suvremenih pomagala funkcionira te kojim alatima i na koji način učenike i profesore uključiti u nastavu. Tom prilikom ravnatelj OŠ Rikard Katalinić Jeretov, g. Fredi Glavan ukratko je opisao  dosadašnja iskustva svoje škole i planove za učenike opatijske Učionice budućnosti: „Drago mi je što se ovaj projket nastavlja i da ćemo dobiti suradnike s kojima ćemo moći dijeliti iskustva i nastavne sadržaje. U našoj je školi Učionica budućnosti izvrsno prihvaćena od strane učenika, ali i od nastavnika pa su na edukacije koje smo imali u okviru projekta došli i nastavnici čiji predmeti još nisu uključeni u ovaj novi oblik nastave. Kao koordinatora za nastavnike te kao njihovu tehničku podršku imenovali smo školskog informatičara kako bi projekt Učionice budućnosti bio što jednostavnije implementiran.“

Ponosni partner ovog projekta je i tvrtka Hewlett-Packard, čiji je direktor Boris Bauk, nakon svečanosti izjavio: „Zadovoljstvo mi je što HP sudjeluje u ovom projektu koji će, vjerujem, unaprijediti tradicionalni način učenja te omogućiti učenicima i nastavnicima kvalitetnije i zanimljivije učenje i poučavanje. Unaprjeđenje njihova rada korištenjem nove tehnologije i alata za izvođenje e-nastave pripremit će učenike za izazove današnjice".

Tomislav Kraljik, izvršni direktor STORM Computersa, partnera projekta, dodao je: “Drago mi je što smo danas zajedno, jer to znači da ostvarujemo viziju ovoga projekta, a to je da što više škola postane inovativni sudionik u oblikovanju budućnosti učenja. Projekt Učionice budućnosti rezultat su djelovanja i angažmana kako nas partnera, tako i ravnatelja i profesora. Želim zahvaliti na podršci ostalim partnerima, Microsoftu i Hewlett-Packardu, a ponajviše profesorima na angažmanu, jer znam da je njima to bio najveći skok u nepoznato. Svi zajedno učinili smo ogromnu stvar: ova škola našla se na popisu vodećih škola u uvođenju informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi i omogućit će kvalitetniji pristup učenicima i pripremiti ih za ulazak u svijet iznimne konkurentnosti i izazova tržišta rada. Želim svima uspješnu školsku godinu i ‘putovanje’ u novu dimenziju obrazovanja.“

Ovom prilikom, s početkom ove školske godine nastavnici i učenici Tehničke škole Ruđer Bošković započeli su svoje putovanje u novu dimenziju obrazovanja.