Svjesno računalstvo je sljedeći veliki trend kod aplikacija

Svjesno računalstvo je sljedeći veliki trend kod aplikacija
Fotolia

Budućnost računalnih usluga i aplikacija je u tzv. svjesnom računalstvu, odosno alatima, programima i aplikacijama koje imaju umjetnu inteligenciju, konstantno uče, nadograđuju se i korisnici su kod složenih operacija ili nekih uslužnih djelatnosti.

Asistente kao Siri kod Applea već znamo, a do 2017. godine bi većina pametnih telefona, tableta, phableta pa i laptopa ili računala trebala imati jednog takvog asistenta, s kojim se može obaviti jednostavne razgovore i koji će moći napraviti sve operacije koje su u granicama njegovih mogućnosti.

- Svjesno računalstvo "pretvara" privatno cloud okruženje u visokointeligentnu kolekciju aplikacija i usluga. Tvrtke koje se bave uslužnim djelatnostima također će morati prilagoditi svoje poslovanje navikama korisnika pa će isto tako koristiti asistente temeljene na umjetnoj inteligenciji da pomažu korisnicima oko problema koje imaju s određenim stavkama - smatra Jessica Ekholm, direktorica istraživanja u tvrtki Gartner, koja je provela istraživanje na ovu temu.

Vjerojatno će i biti tako kako se predviđa jer neki operateri koriste u svojim call centrima takve asistente, koji mogu raditi 24/7, znaju svaki jezik na svijetu, uvijek su pristojni, ugodni, strpljiivi i u sekundi mogu riješiti svaki problem za koji rješenje postoji. Korisnici nakon razgovora s njima niti ne znaju da nisu razgovalai s pravom osobom, a dojam koji im ostane je pozitivan i ugodan.

Osim Applea, na tome rade IBM, Microsoft, Google, a i Facebook se sve više interesira za takav oblik tehnologije, koji bi i njima olakšao i pojeftinio taj dio usluga koje pružaju korisnicima. Također, medijske kuće kao AP, AFP i Reuters koriste takve usluge za pregledavanje financijskih izvješća.

Teško je reći da to sve skupa nije potrebno, ne samo za tvrtke kod kojih je jasno da će takvi asistenti, usluge ili aplikacije smanjiti potrebu za plaćenom radnom snagom, već i za korisnike, koji će se lakše služiti svime što im se nudi u ovom sve zatrpanijem tehnološkom svijetu.