Švicarska izgurala SAD s 3. mjesta TOP superračunala

Švicarska izgurala SAD s 3. mjesta TOP superračunala
Fotolia

Švicarski Piz Daint potvrdio je da ima mjesto među najmoćnijim računalima svijeta te se na listi 500 najbržih „ugurao“ na treće mjesto te nakon 21 godine istisnuo Sjedinjene Američke Države s jedne od prve tri pozicije kad su super računala u pitanju. Značajan je to uspjeh za Švicarce, ali i motiv više za Amerikance da dodaju gas.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Na četvrtom je mjestu američki Titan, koji se također bazira na Cray sustavu, ali riječ je o Cray XK7, koji ima 560 640 jezgri i dostiže brzinu od 17,6 petaflopsa. Nije to ni blizu Kinezima, ali daleko od toga da se ovaj moćni uređaj ne može koristiti za apsolutno sve što današnje potrebe iziskuju.

Inače, sami pojam FLOPS (floating point operations per second) je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, ili jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena. Jedan teraflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15.

Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih "monstruma" kreću se u stotinama milijuna američkih dolara, a Sunway TaihuLight vrijedi oko 400 milijuna dolara.

Ipak, najveći proizvođači ovakvih računala nisu Kinezi već kompanije Cray i IBM, koje ulažu milijarde dolara u njihov razvoj, ali imaju i svake godine nekoliko klijenata koji im uloženo odmah vrate. Osim Kineza, česta klijentela su Saudijci.

Cijelu listu 500 najmoćnijih super računala na svijetu pogledajte OVDJE.