Švedska bi vrlo brzo mogla postati prva država svijeta u kojoj se više ne koristi gotovina

Švedska bi vrlo brzo mogla postati prva država svijeta u kojoj se više ne koristi gotovina

Švedska oduvijek prati trendove i potom ubrzano radi na njihovu usvajanju i zato ne treba čuditi što bi vrlo brzo mogli postati prva država svijeta u kojoj se više skoro pa uopće ne koristi gotovina. Naime, rast mobilnog plaćanja na tolikim je razinama da već sad rijetko tko plaća i nosi novac sa sobom, a nema trgovine u kojoj nije omogućeno mobilno plaćanje svih vrsta.

Točnije, u ovom trenutku cirkulira u gotovini tek 80 milijardi kruna (oko osam milijardi eura ili deset milijardi američkih dolara) diljem Švedske, što je velik pad u odnosu na razdoblje otprije šest godina kad je cirkuliralo 106 milijardi kruna. Dakle, trenutno od ukupnog novca na tržištu, papirnatog cirkulira između 40 i 60 posto. A upravo je 2009. godina bitna jer tad se počelo plaćati putem mobitela više nego ikad, zato jer su predstavljene opcije za to. Finska Nokia već je početkom stoljeća koketirala s takvom ponudom, a nešto manje od deset godina kasnije i pojavom pametnih telefona, sve se promijenilo.

Iako je Apple uvjerio dobar dio svijeta da prije Apple Pay, predstavljenog tek 2014. godine, nije postojalo ništa, u Švedskoj se od 2009. godine plaća mobitelima. Kad je 2012. stigao NFC u malo širem obliku, tad se popularnost mobilnog plaćanja dodatno povećala i ovo što sad postoji u toj skandinavskoj zemlji je normalna stvar, očekivana.

Ipak, ono što je zapravo napravilo preokret jest aplikacija vezana uz mobilno plaćanje pod nazivom Swish. Također je nastala prije Apple Pay, a na isti način. U prosincu 2012. godine ujedinilo se šest banaka u Švedskoj (Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB i Swedbank), zajedno s trgovinama, i omogućile korisnicima plaćanje korištenjem te aplikacije. Dovoljno je registrirati se, potom povezati račune koje imate i to je sve. Dakle, sustav kao Apple Pay ili slični tome, samo u sjeni svega što se razvikalo, a po postotku korištenja daleko popularniji od ičega što u svijetu postoji.

U srpnju 2014. godine imali su milijun korisnika, u siječnju ove godine dva milijuna korisnika, a sad su već na tri milijuna aktivnih korisnika. U zemlji koja broji 9,5 milijuna stanovnika! Dakle, za očekivati je daljnji rast korisnika usluga mobilnog plaćanja i smanjenje cirkulacije novca, a unutar nekoliko godina možda postane prava rijetkost imati uz sebe papirnat novac.