Sve više pametnih telefona dolazit će sa senzorom otiska prstiju

Sve više pametnih telefona dolazit će sa senzorom otiska prstiju
Fotolia

Pametni telefoni rjeđe se kradu od automobila, a sve iz razloga što su iznimno dobro zaštićeni, mogu se zaključati jednostavnim logiranjem na vaš račun s bilo kojeg uređaja, teško ih je fizički probiti i uz sve ih se lako locira. No jedan od načina zaštite bio je iznimno zanimljiv u 2013. godini, a u ovoj i nadolazećim godinama mogao bi postati trend.

Riječ je o otključavanju vašeg uređaja otiskom prsta, što znači da samo vi kao vlasnik možete do sadržaja vašeg uređaja. Najmoćnija tvrtka na tržištu vezanom uz ovu vrstu zaštite je Synaptics, a uslugu su dali za Samsung Galaxy S5. Apple pak ima svoj čitač, napravljen od strane Authenteca, tvrtke koju su kupili u 2012. godini. Nažalost po njih, korisnicima se nije previše svidio ovaj koncept, koji postoji i na nekim laptopima, ali često zna imati bugove pa uređaj ostaje zaključan sve dok ga se ne nosi na servis.

- Sve to će se promijeniti, postigli smo neviđen napredak i naši su kupci iznimno zadovoljni. Samsung, kao naš najveći kupac, naručio je ovu vrstu zaštite za sve premium uređaje u ovoj i sljedećoj godini, a možemo potvrditi da će u 2015. godini većina pametnih telefona najviše klase koristiti ovu vrstu zaštite. A uskoro bi to trebao postati standard - kazao je prvi čovjek Synapticsa Rick Bergman.

Možda je u pravu, ali ne zato što se kvaliteta toliko poboljšala već su cijene pale i dvostruko pa tvrtkama kao Apple ili Samsung nije problem koristiti ovu mogućnost na svojim uređajima. Kao što neće biti ni drugima na tržištu. Naravno, ukoliko ne bude bugova i ukoliko korisnici prihvate ovakav način zaštite svojih "ljubimaca".

I zbog suradnje sa Samsungom, Synaptics je zabilježio rast prihoda od 43 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da trenutno proživljavaju lijepe dane. Preostaje im jedino još u potpunosti osvojiti korisnike, da im otključavanje otiskom prsta postane nešto potpuno normalno, kao ukucavanje lozinke, a potom neće biti tako skoro kraja tim lijepim danima koji trenutno traju.