Sve je više djece ovisno o pametnim telefonima

Sve je više djece ovisno o pametnim telefonima
Fotolia

Danas imamo sve veći broj djece koja su postala ovisna o svojim pametnim telefonima da je to poprimilo velike razmjere. Pametni telefoni postali su dio naše svakodnevice, no najžalosnije je što su djeca „osuđena“ na druženje s pametnim telefonima.

Jednostavno ne mogu bez njih, a britanska psihologinja Julie Lynn Evans tvrdi kako pametni uređaji mogu uništiti mentalno zdravlje djece. U intervjuu za Telegraph, Julie Lynn Evans ističe kako je zaprepaštena dječjom psihom u zadnje vrijeme.

" Dolaze mi djeca koja su depresivna, anksiozna, agresivna....Ona traže pomoć, a uvijek se kao neka poveznica oko tih stanja ističu pametni telefoni, računala, Internet. Duševne bolesti koje su direktno povezane s današnjim pametnim uređajima su u velikom porastu i to je zabrinjavajuće.", ističe Julie Lynn Evans.

Veliki je problem privatnost djece, napominje Julie Lynn Evans. Djeca danas objavljuju svoje privatne stvari javno i izložena su ocjenjivanju od strane svojih vršnjaka i kolega. Često dolazi  i do cyberbullyinga, a onda najviše stradavaju dječje emocije. Djeca danas vrijeđanje doživljavaju kao neko bacanje konfeta na vjenčanju, naglašava Julie Lynn Evans.

Društveni mediji nas više ne spajaju nego su postali izvor prikazivanja našeg privatnog života koji treba biti takav da zadivi ostale. Djeca se hvale svojim novih gadgetima, odjećom, obućom, a oni koji nisu u mogućnosti pratiti one "najpopularnije" padaju u depresivna stanja.

Djeca su danas više nesretna nego što su to bila djeca od prije 20, 30 godina tvrdi Julie Lynn Evans. Postavlja se pitanje kako riješiti taj problem koji se tiče ovisnosti o pametnim uređajima, a prvenstveno se tu radi o pametnim telefonima.

Djeci treba dati što kasnije pametni telefon i usmjeriti ga na igre u prirodi. Treba ga poticati na zanimljive društvene igre, a ne da ima sa sedam godina profil na Facebooku. Uglavnom, sve je na kraju u rukama roditelja koji, nažalost, zanemaruju svoju djecu.

Najlakše je dati djetetu u ruke mobitel, posjesti ga pred televizor i dati mu da surfa po društvenim mrežama. Onda roditelji imaju mira za sebe, no na kraju će dobiti djecu s ozbiljnim duševnim dijagnozama.

Koliko puta ste vidjeli djecu da bulje u svoje pametne telefone umjesto da razgovaraju međusobno? Priznajte da je bilo puno puta. Tko je tome kriv ? Priznajte da ste to upravo vi i primite se posla da usmjerite dijete prema djetinjstvu koje uključuje igru bez tehnoloških naprava.