Suosnivač Ethereuma tvrdi da su kriptovalute tempirana bomba

Suosnivač Ethereuma tvrdi da su kriptovalute tempirana bomba

Suosnivač Ethereuma Charles Hoskinson tvrdi da su kriptovalute tempirana bomba jer su ljudi izgubili kompas u želji za brzom i lakom zaradom. Smatra da bez kvalitetne regulacije cijela priča ne može završiti dobro, a i fokus je na stvaranju novih tokena umjesto na usavršavanju postojećih.

Primjer je i ether, koji se veže uz Ethereum platformu. Početkom ove godine vrijedio je osam američkih dolara, potom je prije nešto više od mjesec dana dostigao 400 dolara, a sad se nalazi na 200 do 220. Također, da bi se brže zaradilo, investirano je 1,3 milijarde dolara u kriptovalute i njihovu razmjenu, a blockchain tehnologija stagnira i ulaganja su sve manja jer interes pada.

"Imamo problem pojave previše tokena jer ih kompanije konstantno izdaju, a to mogu i kroz postojeće blockchaine. Preskaču se koraci samo da bi zarada bila što veća i što brža. To ne može dobro završiti i obit će se mnogima o glavu. Nadam se da će shvatiti to prije nego kasnije, kazao je Hoskinson za Bloomberg.

Slično tvrdi i izvršni direktor Ripplea Brad Garlinghouse, koji također govori o problemu regulacije.

"Postoji cijeli jedan val offshore kompanija koje naivno smatraju da mogu poslovati "ispod radara" i da je to dugotrajna priča. Ubrzo će i kriptovalute zakoni početi tretirati na jednak način i cijeli ovaj Divlji Zapad morat će završiti, kazao je Garlinghouse, čiji se Ripple bavi upravo transferom novca korištenjem blockchain tehologije.

Dakle, stručnjaci kritiziraju ono što je jasno vidljivo, navalu na kriptovalute bez glave i repa, stvaranje novih tokena, ulaganje milijuna dolara uz želju da se ostane anoniman, bez ikakvih tragova. Što prije, što brže... Taj balon mora puknuti jednom, a nadajmo se da će potom glas razuma stručnjaka prevladati i da će se tržište stabilizirati.