Stručnjaci smatraju kako Islamska država čuva svoj novac u Bitcoinima

Stručnjaci smatraju kako Islamska država čuva svoj novac u Bitcoinima
Fotolia

Pariški teroristički napad 13. studenog nije samo potaknuo Francusku na objavu rata i napade na Islamsku državu (ISIS) već su se u sve uključili razni aktivisti na samom Internetu i samim time objavili cyber rat. Anonymousi su uništili teroristima i potencijalnim teroristima preko 3500 korisničkih računa na Facebooku, Twitteru i ostalim društvenim mrežama, ali i razotkrili njihove razgovore o sljedećim pokušajima napada na gradove diljem svijeta.

I dok sve to traje, haktivisti okupljeni u Ghost Security Group otkrili su da se ISIS koristi bitcoin valutom za obavljanje ključnih transakcija. Samo jedan račun koji su razotkrili ima tri milijuna američkih dolara u bitcoin valuti, a to je djelić na stotina drugih koji također služe za transakcije, ali ne raspolažu tolikim svotama.

Naravno, bitcoin im je samo jedan od načina na koji se financiraju jer ISIS se koristi "tradicionalnim" novcem, naftom i zlatom kako bi plaćao ljude i činio akcije koje čini. No bitcoin je ipak poseban u svemu ovome jer ne može mu se ući u trag, nije vezan uz bankovni sektor, "ispod je radara" svake od vlada na svijetu i zapravo nije priznat kao klasična valuta bez obzira što postoji već šest godina. Poraz je to svih odgovornih jer da su priznali valutu koja se uvelike koristi na Internetu, mogli su imati određenu kontrolu nad transakcijama i možda bi pronašli barem nekolicinu terorista koji stoje iza ISIS-a, a to bi potom dovelo do otkrivanja drugih.

Jer, na ovaj način bitcoin se prenosi od osobe do osobe lako kao da dajemo novac direktno u ruke. Nema limita, nema čekanja po nekoliko dana i nema nikakvih provizija. Dovoljno je imati bitcoin račun i sve se obavlja instant, u realnom vremenu i na jednostavan način. Zato se toliko populariziralo na "crnom tržištu" još davnih dana, ali i kod svih onih koji su željeli samima sebi olakšati život i isključiti nepotrebno čekanje i komplikacije kakve imaju dok barataju "pravim" novcem.

Shvaća to i ISIS te se uvelike time koristi, a to je samo još jedan od dokaza da ovdje nije riječ o nekakvoj ograničenoj i zaostaloj grupaciji već o iznimno snalažljivim, modernim i samim time opasnim ljudima, koji su dio još opasnije grupacije. Zato treba na sve moguće načine otežati im komunikaciju, transakcije i samim time akcije.