Strah od budućnosti tržišta kriptovaluta značajno utjecao na cijene

Strah od budućnosti tržišta kriptovaluta značajno utjecao na cijene
DepositPhotos

Siječanjska rasprodaja kriptovaluta nastavljena je i jučer uz strah od pritiska regulatora na tržištima diljem svijeta. Sve to odrazio se najviše na najpopularniju kriptovalutu, bitcoin, koji je pao blizu 20 posto.

Premda se bitcoin malo oporavio nakon prijepodnevnog 20-postotnog pada u Londonu, te se poslijepodne u New Yorku prodavao po 18 posto nižoj cijeni u odnosu na prethodni trgovinski dan, ipak je završio na najnižoj razini od kraja prošlog mjeseca.

Nekoliko sati prije zatvaranja burzi u New Yorku bitcoinom se trgovalo za 11,444 dolara. Dok je bitcoin zaustavio dvodnevnu silaznu putanju, ostale najvažnije kriptovalute nastavile su slabjeti. Ripple je potonuo 33 posto, a ethereum 24 posto, a obje su se valute malo oporavile nakon tako velikih padova.

Ulagači najviše strahuju od najavljenih poteza vlada i regulatornih tijela diljem svijeta, posebice u Aziji. Još uvijek se ne zna što će se dogoditi u Koreji koja bi mogla onemogućiti rad burzi kriptovaluta, premda se to ne može dogoditi preko noći budući da takvom potezu mora prethoditi ozbiljna rasprava među ministrima u tamošnjoj Vladi.

Još jedan velik razlog za brigu su potezi Kine koja je prošle godine već počela ograničavati mogućnost trgovanja, a sada nastavlja s pritiscima, posebice na trgovanje putem internetskih servisa. Također postoje najave da je došlo do pregovora Japana, Kine i Koreje o zajedničkom stavu prema reguliranju tog tržišta što bi bio dodatan udar investitorima i špekulantima.