Što treba, a što ne treba raditi ako dođe do gubitka podataka

Što treba, a što ne treba raditi ako dođe do gubitka podataka
Fotolia

Podaci koje izgubite ili oštetite mogu izazvati mnogo panike jer ipak je riječ o nečemu što je za osobu od velike važnosti, bilo materijalne ili sentimentalne. No, uz prave poteze moguće je vratiti izgubljeno s desktop računala ili laptopa. Osim ako do gubitka podataka nije došlo zbog kvara diska, tad je bolje odnijeti ga profesionalcima da spase što se spasiti može.

Također, ako i nije disk u pitanju, morate biti oprezni i ne ići samostalno u cijeli "projekt" rješavanja situacije jer samo možete napraviti dodatnu štetu. Stoga, evo nekoliko savjeta što treba i što ne treba činiti u ovakvoj situaciji.

TREBA

1. Kontaktirajte prije svega profesionalce ako niste sigurni što i kako napraviti. Ako pak smatrate da ste sposobni sami sve srediti onda prvo pogledajte imate li backup i kad ste ga posljednji put napravili jer možda se na taj način može vratiti sve bez čega ste ostali.

2. Potražite neke od "recovery" alata, a pritom vam može pomoći i naš tekst o najboljima koji se trenutno mogu naći online jer riječ je o specijaliziranim alatima koji čine prava mala čuda.

3. Prebacite sve podatke na uređaj za koji znate da radi pravilno jer ponekad neispravni operativni sustav može biti razlog zašto su podaci oštećeni ili su nestali.

Zaključak: Uvijek radite backup, bit će od velike pomoći prije ili kasnije.

NE TREBA

1. Nemojte postavljati "recovery" alat na particiju gdje se nalaze oni oštećeni ili nestali podaci jer ćete tako sasviom sigurno prebrisati neke od njih i ostati bez njih nepovratno.

2. Nemojte sami otvarati kućište i igrati se majstora jer jako malo toga se može na taj način postići. Samo si možete napraviti dodatne probleme.

3. Ne mijenjajte komponente kao primjerice hard disk samo zato jer mislite da je u njemu problem. To ne možete znati sto posto, osim ako niste kvalificirani stručnjak.

Zaključak: Ne upuštajte se sami u popravke, uvijek je dobro čuti drugo ili treće mišljenje prije reakcije.