Što se događalo te 2009. s Tele2 i FER-om

Što se događalo te 2009. s Tele2 i FER-om
Fotolia

U svome demantiju na tekst objavljen na ICTbusiness.info Tele2 je iznio svoje viđenje cijele situacije iz 2009., a da tada situacija i nije baš bila sasvim jasna pokazuju i tekstovi iz toga vremena. Stoga ćemo vam prepustiti da sami vidite kakva je situacija bila, što se događalo na pressici Tele2 i poslije nje i reakcije nekih aktera telekom scene iz te sada već davne 2009. godine.

„Predstavljajući istraživanje i njegove rezultate Dina Šimunić iz FER-ovog Zavoda za radiokomunikacije i visoko frekvencijsku elektroniku naglasila je da je FER neovisna institucija, da su takvi i rezultati tog preliminarnog istraživanja, te da je nebitno jeli istraživanje naručeno ili ne“, stoji u tada prenesenoj vijesti s predstavljanja predmetne studije koju je donijela Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) http://www.monitor.hr/clanci/tele2-i-fer-o-brzinama-mobilnog-interneta/23057/.

U isto vrijeme Lider je donio informaciju  da „Tele2 ima najbrži mobilni Internet u sva četiri najveća grada u Hrvatskoj - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. U Zagrebu je Tele2 najbrži sa 3,45 Mb/s u downloadu te 0,94 Mb/s u uploadu, dok je najveća brzina uopće izmjerena na testnoj stranici www.tptest.se, 6,09 Mb/s, a ostvario ju je Tele2, također u Zagrebu.- Rezultati provedene studije ukazuju da je u ovom trenutku upravo Tele2 mreža ona koja u prosjeku osigurava mogućnost kvalitetnijeg mobilnog Interneta na cjelokupnom teritoriju RH, i to prema našim mjernim podacima dvostruko veće brzine od konkurenata - kazala je prof.dr.sci Dina Šimunić, koja nije htjela potvrditi je li studija naručena ili ju je FER samoinicijativno napravio“ - http://liderpress.hr/arhiva/79914/?display=mobile.

Svoje viđenje predmetne studije donio je i VIDI što možete vidjeti na predmetnom linku http://arhiva.vidilab.com/vijesti/vise.php?id=12841.

O studiji se pisalo i na http://gadgeterija.tportal.hr/2009/07/10/svi-imaju-brzu-no-fer-kaze-da-tele2-ima-najbrzu-3g-mrezu-u-hrvatskoj/.

A da malo dokažemo i kako stvari zapravo stoje evo još informacija, ovaj je tekst iz godine kasnije dakle 2010.  no zanimljiva je itekako da se pogleda šira slika - http://www.poslovni.hr/tehnologija/ht-imamo-najbrzi-i-najbolji-3g-151979.

Još malo o 2009. i studiji FER-a - http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=481159 i http://www.bug.hr/vijesti/fer-tvrdi-tele2-najbrzi/97507.aspx.

Nažalost novina u kojoj sam radio u vrijeme objave FER i Tele 2 studije Business.hr više ne postoji tako da nije moguće doći do mojih tekstova iz toga vremena no evo i nekih informacijama o kojima sam pisao.

Pogreške u donjem tekstu nastaju zbog krivih slovnih polja odnosno encodinga ali ga nismo mijenjali radi relevantnosti!

Reakcija Vipneta: Neozbiljno je uspoređivati naššu mrežžu s Tele 2

Ne znamo niššta o studiji, a kontaktirali smo predstojnika Zavoda za radiokomunikacije FER-a koji također ne zna niššta o studiji koju je naručio Tele2, tvrde u drugom po veličini mobilnom operateru Vipnetu, te dodaju kako „oni koji sigurno znaju su našši korisnici koji su prepoznali najbolju podatkovnu mrežžu u zemlji, zbog čega smo uvjerljivi tržžiššni lider u tom segmentu“. I zaključuju kako je uostalom, neozbiljno uspoređivati Vip mrežžu koja od 2004. ima nacionalnu podatkovnu pokriveno

cijeli članak business.hr, hrvatska

10.07.2009. 18:18h

Evo i odgovora iz Vipneta na upit o istraživanju koji je i predmet gornjeg tekst objavljenog na Business.hr - „ne znamo ništa o studiji, a kontaktirali smo predstojnika Zavoda za radiokomunikacije FER-a koji takoder ne zna nista o studiji koju je naručio Tele2. Oni koji sigurno znaju su nasi korisnici koji su prepoznali najbolju podatkovnu mrezu u zemlji, zbog čega smo uvjerljivi tržišni lider u tom segmentu. Činjenica je da 53 posto korisnika bežičnog broadbanda koristi Vip usluge pa vjerujemo da je to najrelevantniji podatak. Još u veljači smo među prvima u svijetu uspješno predstavili najnoviju tehnologiju za mobilni braodband HSPA+ za skidanje podataka s interneta. Prave efekte će korisnici osjetiti kada stignu uređaji za pune HSPA + brzine. Također, Vipnet uvodi i HSUPA 5,7 tehnologiju koja omogućuje gotovo četiri puta brže podizanje podataka. Uostalom, neozbiljno je uspoređivati Vip mrežu koja od 2004. ima nacionalnu podatkovnu pokrivenost s drugom mrežom koja je pokrila tek dio naše zemlje i u velikoj mjeri se oslanja na gostovanje na baznim stanicama drugog operatera.“

Evo i tadašnje reakcije Tele 2 iako nema odgovora oko toga što iz Vipneta upozoravaju da na FER-u o tome ne znaju.

"Navod kako se Tele2 u velikoj mjeri oslanja na bazne stanice drugog operatera nije točan. Tele2 HSPA mrežnu tehnologiju koristi isključivo i jedino na vlastitoj mrežnoj infrastrukturi te njome trenutačno pokrivamo više od 200 gradova diljem Hrvatske, uz konstantno ulaganje u daljnju izgradnju. O dobroj pokrivenosti našom 3G i 3,5G mrežom  korisnici se mogu uvjeriti i na kartama na našoj internetskoj stranici http://www.tele2.hr/mobilni_internet/mobilni_internet_pokrivenost.html (link više ne postoji op.a. iz 2015. godine)
Tele2 je ponosan na rezultate neovisne studije FER-a koju smo naručili, a koji su dokazali kako Tele2 ima najbrži mobilni internet u Hrvatskoj. Tih su rezultata u praksi također svjesni naši korisnici jer znaju da koriste najbrži mobilni internet za najnižu cijenu na tržištu".