Što Projekt Ara znači za budućnost tehnologije?

Što Projekt Ara znači za budućnost tehnologije?

Za prošlu se godinu govorilo da je „godina droida“, a za ovu bi se moglo reći da će biti godina modularnih pametnih telefona, a sve zahvaljujući Googleu i njihovom projektu Ara koji bi mogao biti pravi hit kad službeno krene kroz nekoliko mjeseci. Jer, riječ je o projektu koji će nam omogućiti da u potpunosti sami složimo naš pametni telefon, kao da je riječ o lego kockama.

Manji proizvođači neće više ovisiti o cijelom nizu stavki koje moraju ispuniti da bi bili na tržištu. Primjerice, bavite se proizvodnjom leća ili kamera, ili oboje, a ne možete se približiti najvećim proizvođačima? Uz projekt Ara samo se ponudite na tržištu i ako se korisniku svidite, kupit će vaš proizvod i ugraditi ga na svoj pametni telefon. Naravno, sve to vrijedi i za ostale dijelove. Uz sve to, Google potiče na inovativnost tako da proizvođači, ali i developeri više vremena, energije i ideja unesu u razvoj ove tehnologije.

Primjerice, trenutno imate opciju kupiti pametni telefon neke od serija raznih proizvođača jednom godišnje pa dolazite u situaciju da ukoliko ste kupili Sony Xperia Z2 u rujnu 2013. godine, niste imali priliku kupiti bolju (noviju) verziju do rujna 2014. godine. Naravno, tad za sitno poboljšanje plaćate sve, mijenjate kompletan uređaj i to vam sigurno ne treba. Projekt Ara omogućit će prekid takvog stanja stvari i moći ćete mijenjati dijelove koji vam ne trebaju.

Pritom čak ne morate ni gasiti uređaj, sve se mijenja u realnom vremenu i vrlo jednostavno. Kao što se trenutno postavljaju baterije, tako će i ostali dijelovi imati utore i kad gurnete dio, on će biti dovoljno čvrst da se ne bi razletio na sve strane. A taj detalj je upravo ono oko čega se non stop vode rasprave. Google uvjerava da neće biti problema oko toga i da će uređaji biti potpuno sigurni.

To ćemo se morati uvjeriti kad se sve skupa pojavi na tržištu. Samo, u početku će samo najveći enzutijasti napraviti korak naprijed i prebaciti se, ali kad se u sve uključi niz proizvođača, bit će i više opcija pa ćemo možda za pet godina svi birati modularne pametne telefone ispred "tradicionalnih". Bit će to korak naprijed u "otvorenosti", neće to više vrijediti samo za softver. I još nešto, a to je jako bitno. Zasloni se neće moći mijenjati jer oko njih se sve "vrti". No to je ionako predložak koji će koštati stotinjak dolara i barem po pitanju zaslona možemo biti mirno po nekoliko godina, ništa ne gubimo.