Što će vam sve nedostajati nakon nadogradnje na Windows 10

Što će vam sve nedostajati nakon nadogradnje na Windows 10
Antonio Jularić

Windows 10 operativni sustav stiže 29. srpnja i treba se polako pripremiti za to jer brojne promjene nas očekuju bez obzira što ujedno brojne stvari ostaju netaknutima. Ali, svaka promjena ono je o čemu se priča i na što se treba prilagoditi.

Više neće biti Microsoftovih ikonica za desktop, koje smo mogli prilagođavati svojim potrebama i tako si napraviti prečace do alata i usluga koje koristimo. Neće biti ni igara kao Solitaire, Hearts i Minesweeper, ali na Windows Store ostaju besplatne Microsoft Solitaire Collection i Microsoft Minesweeper.

Brojni 'driveri' neće raditi i morat će se preuzimati, a tu na "scenu" stupaju proizvođači softvera i hardvera. Antivirusni programi morat će se prilagoditi, baš kao i USB floppy drive, DVD drive, a nećemo imati više ni Windows Media Center kao dio Windows platforme. Gubi se i OneDrive aplikacija, a umjesto nje stiže inbox verzija.

Sve bi trebalo biti dostupno kroz Windows Update odmah isti dan kad svaki korisnik preuzme Windows 10, što znači da ćemo morati obaviti instalaciju kao da prvi put pokrećemo računalo bez operativnog sustava. Zato je za svaki slučaj potrebno napraviti backup i pobrinuti se da ništa tijekom procesa ne ostane izgubljeno.

Također, da bi se lakše korisnici koordinirali, Microsoft je objavio što sve treba da biste mogli bez problema koristiti Windows 10 na svom računalu. Pa je tako potrebno imati procesor od minimalno 1 GHz, minimalno 1 GB memorije (ili 2 GB ukoliko je riječ o 64-bit sustavu) i minimalno 16 GB prostora (za 64-bit 20 GB). Također, potrebne su i određene specifikacije zaslona, dakle minimalno 1024x600 rezolucija, GPU kompatibilna s minimalno DirectX 9 i WDDM 1.0 driver.

Pozitivno je što ipak neće biti nikakve naplate. Svi koji imaju legalnu verziju Windows 7 ili Windows 8/8.1 operativnog sustava, mogu preuzeti 29. srpnja ove godine svoj Windows 10 i nikad ništa ne platiti, osim ukoliko nije riječ o naprednijim verzijama ili plaćanju dodatnih alata i usluga.

Više informacija o tome zadovoljava li vaše računalo potrebne kriterije za nadogradnju pronađite na istom linku na kojem se možete i prijaviti da vam Microsoft javi kad je nadogradnja stigla - OVDJE.