Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom

Stiže veliki redizajn Linuxa kako bi se riješio problem s Intelovim propustom

Foto: Linux

Intel proživljava teške trenutke, baš kao i svi koji koriste njegove procesore. Naime, zbog propusta načinjenih još 1995. godine, svaki od Intelovih 64-bitnih procesora osim Itaniuma i Atoma, zapravo je oštećen. Zbog toga su dionice te kompanije u velikom padu, a kompanije kao Linux traže načine kako pronaći adekvatne zakrpe i čini se da će uspjeti, ali pod cijenu bitnog usporavanja računala.

„Dobra je vijest da smo našli rješenje za ovu situaciju. Loša je vijest upravo to rješenje. Performanse će pasti za minimalno pet posto, a u nekim slučajevima brojka će biti dvoznamenkasta“, rekao je Linus Torvalds, kreator Linuxa.

S istim problemima suočavaju se Microsoft i Apple, čiji će operativni sustavi također doživjeti osjetno pogoršanje performansi, ali to je potrebno da bi se zakrpalo što se zakrpati mora. Naime, svi moderni procesori, uključujući i one u pametnim telefonima, rađeni su da zapravo 'pretpostavljaju' koje bi se funkcije mogle pokretati sljedeće. Problem u tom slučaju je što se tada izlažu podaci koji su inače zaštićeni. U teoriji, maliciozni bi kod mogao pronaći put do inače zaštićenih podataka poput lozinki.

Čak ne pomaže ni to što konkurencija nema tih problema. Primjerice, AMD je objavio kako je rizik kod njihovih procesora 'gotovo jednak nuli' zbog razlike u arhitekturi. Ali, stvar je u tome da su mnogi serveri ipak okrenuti prema Intelu tako da bez obzira što možda ne posjedujete njegove proizvode, osjetit ćete utjecaj. Više se to pak odnosi na poslovni sektor nego na privatne korisnike, koji bi mogli izbjeći glavobolje.

Sad se treba nadati da će Intel ubrzo pronaći izlaz iz ovakve situacije pa da se to ostavi u prošlosti. Ako to ne učiniti brzo, konkurencija bi mogla uvelike profitirati. Nije to idealna situacija, posebno kad se zna i da je Samsung preuzeo ulogu lidera na tržištu poluvodiča te svrgnuo Intel s te pozicije nakon 25 godina vladavine.

Još iz kategorije

TOP 10 najgore ocijenjenih igara 2017. godine

TOP 10 najgore ocijenjenih igara 2017. godine

23.01.2018. komentiraj

Putem Metacritica objavljena je lista s najgore ocijenjenim igrama koje su stigle na tržište od 01. siječnja do 31. prosinca 2017. godine. Igre koje su u vrijeme stvaranja ove liste imale manje od 7 recenzija nisu uključene u samu listu. Također, ako je jedan naslov završio na listi više puta zbog niskih ocjena na više platformi, odabrana je samo ona s najnižom ocjenom.

PwC prognozira smanjenje broja automobila do 2030.

PwC prognozira smanjenje broja automobila do 2030.

23.01.2018. komentiraj

PwC u novom istraživanju ističe kako će se automobilsko tržište 2030. suočiti s radikalnim promjenama. Kao rezultat novih koncepata dijeljenja, broj automobila mogao bi pasti s 280 na 200 milijuna u Europi te s 270 na 212 milijuna u Sjedinjenim Američkim Državama. Nasuprot tome, očekuje se da će u Kini broj vozila porasti s današnjih 180 na 280 milijuna.

Mobilni telefoni kao inteligentni strojevi

Mobilni telefoni kao inteligentni strojevi

23.01.2018. komentiraj

Koja je budućnost mobilnih telefona; umjetna inteligencija (AI), nove i bolje kamere, Full HD ili 4K ekrani? Odgovor je vrlo jednostavan - sve navedeno. Razgovarali smo o budućnosti mobilnih telefona s Matejem Podobnikom, direktorom komunikacija u CEE&Nordic regionalnom odjelu Huawei.