SSD-ovi mogu izgubiti podatke ako ih ostavite nekoliko dana bez napajanja

SSD-ovi mogu izgubiti podatke ako ih ostavite nekoliko dana bez napajanja
Fotolia

Performanse SSD diskova vrlo su privlačne korisnicima, jer je rad i obrada podataka izuzetno brza spram klasičnih tvrdih diskova. Ono što je uglavnom dosad bio minus SSD-ova spram klasičnih tvrdih diskova je manja količina raspoloživog diskovnog prostora, no kako vrijeme prolazi, SSD-ovi dosežu sve veće kapacitete, a cijene su im sve prihvatljivije.

No, čini se kako će korisnike sada zabrinuti i najnovija istraživanja oko SSD diskova, a tiču se gubitka podataka kada SSD disk nije pohranjen na adekvatnoj temperaturi. Naime, kako bi SSD diskovi pravilno funkcionirali, treba ispravno regulirati temperaturu na mjestu gdje su diskovi pohranjeni, inače se gube podaci. Nije vam baš svejedno, zar ne?

Nije tajna kako su SSD diskovi bolji od mehaničkih tvrdih diskova, koji su spori i tromi. Međutim, mehanički diskovi nisu toliko osjetljivi i mogu trajati, skoro pa vječno. Istraživanja pokazuju da ako SSD disk ostavimo na temperaturi od 25 stupnjeva, njegovi podaci će trajati dvije godine. Ako temperatura poraste za 5 stupnjeva, podaci traju samo godinu dana.

Treba odmah napomenuti da u ovo istraživanje treba uključiti i vrstu pogona koje se koristi. Oni koji koriste SSD diskove na high-end računalima, ne bi trebali biti toliko zabrinuti. Ti SSD diskovi su ipak dizajnirani da zadrže podatke oko dvije godine na pravilnoj temperaturi i ako se ona možda malo poveća.

Nažalost, mnogi od nas ne mogu si priuštiti jake i skupe mašine, pa smo često osuđeni na one srednjeg ili nižeg ranga. Naravno, tu je odmah i drugačija priča oko kvalitete SDD diskova.

Ovo istraživanje moglo bi zabrinuti sve one tvrtke koje imaju važne podatke te u poslovnom okruženju ne smiju dopustiti luksuz gubitka podataka. Bitna je jedna stvar - držite SSD diskove na razumnoj temperaturi i neće biti problema.

Ako u današnje vrijeme izgubite podatke onda sigurno znate koliko to skupo košta, pa bi zato bilo dobro da si ipak nabavite skuplje i kvalitetnije uređaje gdje SSD diskovi ipak drugačije funkcioniraju nego tamo gdje je „sve povoljno i jeftino“. Ono što je jeftino, na kraju postane najskuplje... stara poslovica.