Spectre povukao kočnice na potrebu povećanja brzine procesora nauštrb sigurnosti

Spectre povukao kočnice na potrebu povećanja brzine procesora nauštrb sigurnosti
Fotolia

Intelovi problemi s propustima u procesorima, koji uvelike narušavaju sigurnost korisnika, promijenili su ekspresno fokus proizvođača i to se može vidjeti već prema novitetima koji slijede u samoj arhitekturi novijih procesora i nadopuni postojećih. Ukratko, umjesto brzine i performansi pod svaku cijenu, odsad se više pozornosti posvećuje sigurnosti.

Dakle, tzv. Meltdown i Spectre ranjivosti utječu na praktički sve računalne i mobilne procesore trenutno. Sve one priče da ARM nema problema padaju u vodu, ranjivost pogađa i njegove procesore, potvrdilo se. Ne samo njih, pogađa i servere na koje se oslanjaju velike kompanije poput Googlea i Amazona. Poprilično je čudno da nikad prije nisu otkriveni, ali to je tako zato što se godinama nalaze u samom korijenu dizajna procesora, onom koji se odnosi na samo napajanje.

Rješenja za tako nešto ne mogu stići preko noći, ali može se s vremenom sve sanirati, ako se pristupa problem na adekvatan način. I ovaj koji se najavljuje, svakako to jest. Dakle, koncentracija na sigurnost, a ne performanse koje su dosad iz godine u godinu djelovale sve bolje, čak i ako nisu bile toliko bolje. Ali, sami procesori izvodili su se na način koji bi uspio donijeti određena ubrzanja i snagu.

Primjerice, prije samo godinu dana Intel je proširio Kaby Lake "obitelj" H serijom procesora i najavio 20 posto bolje performanse u odnosu na one koje su imali i7-4700HQ procesori iz 2013. godine, načinjeni uz 22-nanometarsku tehnologiju, frekvenciju od 2.4 GHz i 8GB DDR3. Za tako nešto Intel je morao "ugurati" sve novitete na manje prostora, ali čipovi su ostali kao temelj. Odnosno, njihov dizajn. Na taj se način problem samo preslikavao iz generacije u generaciju.

U 2018. toga više neće biti, pitanje jesu li čipovi sigurni i samo to ostaje bitno. Posebno velikanima kao spomenuti Google i Amazon. Bit će sigurniji, u svakom slučaju, ali paradoks je da će novi sustavi zbog "usporavanja" biti po performansama na razini kao oni sustavi iz 2013. Konkretnije, patchevi koji su uslijedili da bi se zakrpali propusti, već su unazadili po performansama procesore na razine otprije pet godina.

Samim time, može se zaključiti da smo svi skupa postali žrtve težnje za "bržim, boljim i jačim" pod svaku cijenu...