Španjolska policija upala u Googleove urede u Madridu zbog sumnje na utaju poreza

Španjolska policija upala u Googleove urede u Madridu zbog sumnje na utaju poreza

Google stvarno nema mira u Europskoj uniji i Rusiji jer nakon što su u najmnogoljudnijoj zemlji Starog kontinenta izgubili sudski postupak vezan uz zlouporabu položaja na tržištu i nakon silnih optužnica i istraga od strane same Unije, sad su i Španjolci krenuli u akciju.

Naime, policijski istražitelji su upali u Googleove urede u Madridu i traže dokaze koji bi potvrdili optužbe da americka kompanija nije baš sto posto iskrena kad se radi o prijavi i placanju poreza u skladu sa zakonima te zemlje. Slicno se dogodilo i u Velikoj Britaniji za razdoblje od deset godina, a Google je morao unatoc zaradi od desetak i više milijardi americkih dolara platiti globu od njima skromnih 175 milijuna dolara.

Ukoliko se potvrdi da je prevara izvedena i u Španjolskoj, bit ce to dokaz da porez prijavljuju negdje drugdje, a cini se da je to Irska, inace oaza za americke kompanije, kad se radi o "zamracivanju" prihoda i profita. A onda ce i Irci morati odgovarati i nece se moci izvlaciti kao prethodnih godina kad su tvrdili da ništa ne znaju.

- U potpunosti suradujemo sa španjolskim vlastima i nemamo što skrivati jer nismo ucinili ništa mimo zakona - u kratkom se priopcenju Google Spain osvrnuo na cijeli problem.

Samo, nakon Velike Britanije im je malo teže povjerovati da baš ništa ne rade krivo ili van okvira koji su zacrtani zakonima u Španjolskoj. Ali, valjda nakon silnih optužbi uvidaju da bi eventualnim necasnim radnjama izgubili više no što mogu dobiti ukoliko varaju na tržištu. Ili, ako se koriste metodama koje dovode u pitanje kompletno poslovanje u Europskoj uniji ili nekoj od 17 zemalja clanica.

Sve u svemu, cini se da bi Google i ostale americke kompanije mogle mijenjati strategiju u Europi na bolje, što bi u konacnici bio pozitivan impuls za tržište. Barem nema straha da bi se povukli jer rijec je o tržištu od preko pola milijarde stanovnika i odlazak im se ne bi isplatio.