Sonyjev profit iznad očekivanja

Sonyjev profit iznad očekivanja

Čini se kako je generalni direktor Kazuo Hirai doista preokrenuo trend poslovanja Sonya. Prema preliminarnim rezultatima za kraj fiskalne godine, koja je okončana u ožujku, japanska je tvrtka ostvarila operativni profit od 285 milijardi jena, odnosno 2,6 milijardi američkih dolara.

Taj je rezultat za 19 posto bolji od očekivanog, izvijestili su iz Sonya. Prema objavi za medije, neto dobit trebala bi iznositi 73 milijarde jena (745 milijuna dolara). To je već druga godina za redom u kojoj operativna dobit premašuje 2 milijarde dolara, a takav niz u Sonyju ne pamte još od 2001. godine.

Kompanija je objavila kako su imali snažnu izvedbu u svim segmentima poslovanja te uz ostvarene uštede u odjelu osiguranja. I njihova jedinica za proizvodnju čipova također je smanjila rashode te se nakon prošlogodišnjeg razornog potresa oporavila znatno brže od očekivanja.

Sony će konačno financijsko izvješće objaviti sljedećeg tjedna, odnosno 28. travnja, a iz kompanije očekuju kako će im prihodi biti planiranih 7,6 bilijuna jena (oko 39,5 milijardi dolara). Zahvaljujući objavi dionice tvrtke skočile su na burzi u Njemačkoj za 1,9 posto. U Japanu je trgovanje okončano prije objave uz 0,6-postotni rast cijene. Od početka ove godine na tokijskoj je burzi Sony u plusu od 9,7 posto.