Solarna energija je najbrže rastući izvor energije u 2016.

Solarna energija je najbrže rastući izvor energije u 2016.
Fotolia

Solarna energija bila je najbrže rastući izvor globalne energije prošle godine, preskočivši tako sve ostale izvore dobivanja energije, objavila je Internacionalna energetska agencija (IEA). Ovaj rast najviše se može pripisati povoljnijim cijenama i promjenama stajališta vlada koje su se počele okretati od tradicionalnih izvora energije kao što je primjerice ugljen.

Kina je odigrala veliku ulogu u iskoku obnovljivih izvora energije, sudjelujući s gotovo polovicom svih novih solarnih panela instaliranih na svijetskoj razini.

Mnogi stručnjaci ističu „novu eru“ u solarnim fotonaponskim sustavima, očekujući da će kapacitet solarnih fotonaponskih sustava rasti više nego ijedna druga obnovljiva tehnologija do 2022.

Dapače, IEA je priznala da je podcijenila koliko brzo zelena energija raste, pritom ističući kako su mnoge države spremne za solarni bum u narednim godinama. Tako se primjerice očekuje da će Indija svoje kapacitete obnovljivih izvora energije udvostručiti do 2022., čime će preteći EU.

No, iako su brojke ohrabrujuće, postoje određene nesigurnosti za budućnost, a glavni krivac za to je Donald Trump. Naime, Trump je svojim namjerama da obnovi dobivanje energije na ugljen doveo pod upitnik drugo mjesto SAD-a u obnovljivim izvorima energije, posebno ako se uvedu dodatne trošarine na uvoz solarnih panela iz Kine. No, za sada, IEA predviđa nastavak pozitivnih trendova za buduće razdoblje.