Softver za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva vraća krive rezultate

Softver za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva vraća krive rezultate
DepositPhotos

Softver za prepoznavanje lica daleko je od savršenog, pokazalo se u mnogo slučajeva, ali onaj koji se u javnost odlučila plasirati britanska Metropolitan Police posebno iznenađuje. Naime, sve što je analizirala korištenjem senzora za prepoznavanje lica u 98 posto slučajeva pokazalo se krivim.

Naime, samo dvaput se u 104 slučaja softver oglasio alarmom te bio u pravu prilikom pretrage osoba koje su osumnjičene za neku kriminalnu radnju. Još gore stoji policija u južnom Walesu, koja je od lipnja prikupila 2400 lažnih prijava, koje su sugerirale da su točne. Znak je to nesavršenstva i nemogućnosti oslanjanja na novu tehnologiju. Dokaz je to i da treba još uvelike raditi na njoj.

Ali, nekako se to ne čini jer prvi su put problemi analizirani i u detalje opisani početkom prošle godine od strane istraživača s američkog sveučilišta Sjeverna Karolina. Pokazali su pritom sustav koji je pobijedio softver za prepoznavanje lica. Od čak pet softvera za prepoznavanje lica - KeyLemon, Mobius, TrueKey, BioID i 1D - njih četiri je priznalo poraz. Uspješnost oko prepoznavanja lica kretalo se između 55 do 85 posto, a sigurnosni stručnjaci u ovome vide veliki problem.

Sustavi za prepoznavanje lica griješe u slučajevima kada treba prepoznati da li je stvarna osoba ispred kamere ili samo neki model te vrste. Infracrvena tehnologija bi tu trebala pomoći, a još se spominje i problem oko realistične teksture za dijelove lica. Dakle, koliko god smo se radovali nekim novim oblicima zaštite i smatrali da nam najnovija tehnologija može pomoći, čini se da u stvarnosti to i nije baš tako.

Očito je da treba proći još dosta vremena dok se biometrija ne usavrši, a svaki novi eksperiment istraživača gdje se dokazuje nepouzdanost sustava samo je poticaj da se poslu pristupi ozbiljnije i odgovornije. Zato policija mora biti opreznija i ne oslanjati se slijepo na sustav koji još uvijek nije spreman za korištenje u praksi. A osim Britanaca, ovom (neuspješnom) metodom prepoznavanja koriste se u Australiji i Kini.